Halmstads Nya Värkstads AB. 1916
Kajkran från Mariestad
Visst har vi dragit på det, så det har hunnit att bli höst men idag rev vi av delar av papptaket och kapade takpanelen som nertill var upprutten. Taket var ju snart kapat och för att kunna skarva till den nya beklädnaden så lade vi till en regel. När väl halva taket var uppsågat så gavs en unik möjlighet att fota maskineriet. Vi ser att det är rätt inkapslat maskineri (som väl var för maskinisterna) och inte så mycket att se på i vanlig mening. Vi som hägrar för Flintas teknik med öppna kuggväxlar, stakar och stänger som rör sig har inte mycket att hämta här inne. Liteh high tech av sin tid detta väl, 1916.
Jag vet inte varför men på något sätt kommer det automatiskt in små ändringar. Det är ju tydligt att kanterna tar stryk först varför även ytterbrädorna måste bytas. Det är ju viktigt att man har något att fästa den nya pappen i. Man ser tidigare brister och att det går att förbättra så lite bredare överfall på sims och öfs planeras för. I övrigt inga större förändringar. Taket som ligger nu är säkert ditlagt för ett antal årsedan, 1950 tal skulle jag gissa. Det är ju inte original i alla fall det kan man se. Ett ackords arbete utan tvekan. Det är knappt att det är spikat, och de få spikar som där är är ju inte mycket större än "sellaspik" Sellaspik är per vår definition, spånspik i en klenare version, typ den man spikade sillådorna med förr. Men vem minns det idag, ingen av er som läser detta förmodar jag, så ta det som en lektion om spik. Att det legat kvar när det tagit i och blåst där i hamna i Mariestad kan man fundera över.
Nedan en bild på taket sedan arbetet avslutats. Det kom genast regn som ville testa fallet, höstlöv och ekollon som lade sig på, så säg det som varar nytt någon lägre tid. Med tjär kladdet mot den vita ytan ser det kanske lite kladdigt ut men heller lite tjära utanför skarven än vatten som tränger in. Och förresten är detta enda gången någon kommer åt att se taket ovanifrån. Nöjd och belåten kan jag plocka in verktygen.