Om det är lågsäsong på samlarfronten eller vår egna dvala endast som sätter ribban har jag svårt att avgöra men mycket ligger lågt och det känns segt på många sätt. Men så kommer det en ljusning, ett blinkande från en stjärna som ger lite extra energi i vardagen. En besökare undrar om vi är intresserade av en borrmaskin. Vi kanske kan få ta hand om den bara den kommer väck då den annars hamnar den i skrotbingen.
Inlands Fabriker, Lilla Edet var platsen för adoptionen av denna klenod och för någon månad sedan var vi på plats jämte vår förmedlare. Maskinen var ute på gården, pallburen står den där hög och grann. En mindre skara "Inländare" samlas kring maskinen för att tolka min reaktion vid mötet av deras klenod som nu förväntas komma på museum. Det hela förstoras och inramas av uppmärksamheten från lokalpressen som är på plats för att perpituera det hela.
Efter lite dividerande och rekogniserande kring tyngpunkten och lämpligt förfarande för att lägga omkull skapelsen så lastas Borrmaskinen från Inland och står nu vid Rubens Maskinhistoriska Samlingar i Götene.
Den kommer att förskjutas så som så mycke annat till externlagerhållning och ett bli fall för bevarande endast. Andra tider kan ge andra bedömningar och då finns den där, utan detta skulle den nu redan varit placerad i den förhatliga skrotbingen och därmed oåterkallig. Det är detta Rubens handlar om.
John Trägårdh, då? Ja det är svårt att hitta något utförligare om verksamheten men googlande och en och annan katalog ger bekräftelse på vad som redan anförts. Men några närmare studier om verksamhetens omfattning och tidsperiod har jag inte. Är självfallet intresserad att hhöra mer därom.
Gud bevare vår dårskap, bibehållen samlarglädje och naturligtvis därtill Konungen.