4 maj 2013

VOLVO märke med pil - I exakt gammal stilVOLVO pilen för gammeltraktorn och några andra gammelfordon är nu på gång igen i en andra serie. Har här tagit några bilder så att ni kan följa och se hur det förlöper i processen. Detta efter att utvecklingsarbetet är gjort.
Vi hade en mycket lång utvecklingstid som många säkert minns. Men detta är ju ingen kommersiell aktivitet utan lite av en lek, som en sport att kunna ta fram det hela. Därför tar det lite tid när det inte konkurrerar med annan lönsam verksamhet.

Ett laser skuret ämne i mässingsplåt är vad vi har att utgå ifrån. Detta är väl anpassat till vad som händer i verktyget när  vi pressar. Materialet flyter ikring lite, stäcker sig och bär sig åt. Ämnet är långt ifrån de mått som finns i verktyget utan är matchat så att det  kompenserar för material flytt, veck och bock.
Verktyget är ju bestående av en underdel, honformen eller dyna som det kanske heter och en överdel, hanformen.  
Ämnet placeras i verktyget och styrs upp på två styrtappar som passar i skruvhålen. I detta läget  låter vi pressen gå ner och pressa märket i dynan.

Här har vi just pressat och verktyget går isär. Det pressade märket ligger i verktyget  med baksidan upp.Väl urplockat så ser det  ut som ni vill ha det. Försänkningen för skruvskallarna har vi pressat till runt styrpinnarna. Alla urtagen i hörnen är gjorda för att materialet inte skall spricka.  
Nedan ses ett parti pressade VOLVO märken färdiga för att skickas till förkromning. Skall pressa resterande under veckan  så det dröjer ännu ett litet tag innan färdiga kromade märken kan levereras.


1 kommentar:

 1. Hello,
  Would you consider selling some of the Volvo marks without chrome plating?
  They look very good. Nice work!
  Cheers,
  Sugga@volvosugga.org

  SvaraRadera