3 okt. 2013

Märkligt märke

Egendomligt märke 

Här är märket rätt med facklorna uppåt





Det  underliga märket för Brandförsäkring med  anmärkningsvärd stavning
Nyligen erhöll vi ett märke som visat sig vara lite märkligt om vitsen kan accepteras. Det är i sig inte så inte så märkvärdigt då det är gjutet i bly eller någon annan motsvarande mjuk legering, utan det är kompositionen som förbryllar. Nu har vi ingen som helst erfarenhet av Brandförsäkringsmärke så bakgrunden till detta ornament känner vi inte till. Kanske det var tänkt att fästa på väggen som ett bevis, på att fastigheten var Brandförsäkrad? Det är den enklaste spekulationen jag kan komma på. Märket som har måtten 200 x 200 mm består av en rund platta, en tallrik, försedd med en lagerkrans runt om och ett ornament av facklor och  band. Ser närmast ut som en vapensköld. 

Texten upp och ner med felstavning som alla ser 

Texten var det första jag lade noterade då det Står just Brand försäkrings Märcke, stavat med, ck? Undertecknad stavar illa emellanåt men detta var väl grovt. Nu visade jag det för en av våra närmaste som genast gjorde anmärkningen att de hade dessutom vänt hela ornamentet upp och ner? -Det är ju facklor så kallade  Risfaschimer, sammanbundna och de torde ju vara på det hållet, säger han och vänder på skylten. Ja minsann, att man har vänt hela paketet upp och ner när man lagt i texten, oj så fel det kan bli, haha,..  Nu vet man inte om det är ett lekfullt misstag eller en vargunge i ett större sammanhang där flera andra riktiga märken gjutits upp? Intressant vore att veta om där finns andra  märken av den här typen lika fel eller rättvända, rätt eller felstavade? Märket kommer ifrån Skåne kanske södra delen eller Österlen, om det är så att det är något lokalt??

 

 

 

Tillägg torsd  131003 fm 9:20 

Objektsnr:191774430 Vart tipsad om ovanstående som ligger på tradera för ögonblicket. I det närmaste identisk så troligen kan det vara som Leif  föreslår i sin kommentar, eller något?

Vi vet väl inget om detta märket heller men säkert finns det någon?

  


 

 





3 kommentarer:

  1. Morning!
    Kollade och fann ett märke som var trevligt.
    Både att det ställde till det för dej och att det vållade lite huvudbry.
    Kommentar...
    Kärvarna skall troligen vara med lågan uppåt och vändas, men verkar inte troligt att kransen skall vara monterad på ovansidan.
    Girlanger bör ju hänga och inte ha en "stående" krans som kröning??.
    Till märket...
    Kollade och fann att det är en stavning som förekom på mitten av 1700-talet.

    Till det hela...
    Varför kan det inte vara ett förslag till märcke, som sedan inte gått igenom???
    Håller annars med dej om att det troligen gjorts för att sättas på huset, för kännedom och reklam
    Leif (Skvatte)

    SvaraRadera
  2. Hej Tore.
    Jag hittade fler märken på http://www.digitaltmuseum.se.
    Sök på "brandförsäkringsmärke"..
    L-J

    SvaraRadera
  3. Ja det må jag då säga att deta var över förväntan. Inte mycke till mysterium inte bara man förstod sig på att söka sanningen. Veta var att leta osv. Synes mig att mitt märke nog är en billig replika förfalskning men sammanhanget är ju i högsta gran allvarligt.
    Tackar så här långt... och finns det mer info så, Shuut,.. Tore Blom

    SvaraRadera