19 feb. 2016

Racet går - När Mariestad firar år
"Ångtävling, den första i Världen"  står det i annonsen

Högtalarna sprakar ,... VÄLKOMNA osv,  hörs över hela hamnområdet för nu har Björn Berggren tagit till orda. Det ska bli ett race mellan Ång-lokomobil, -lokomotiv, och Ångbåt.   

Speaker inför dagens stora evenemang är Björn Berggren, allmän festfixare och nu under jubileumsåret 1983 jubileumsgeneral. Mariestad firar 400 år så han är världsberömd i hela stan, och snart har hans karisma och kapacitet vederfarits även Göteneborna och resten av Skaraborg. Det hände mycket i "majesta" det året och denna veckan i början på juli är det ångbåtsmöte. Nordiska ångbåtsträffen avhålls i Hamnen.  11 ångbåtar fanns på plats men racet skulle var mellan ångaren Bohuslän och loket BJ-74 från  Berslagarnas Järnväg som kommit upp från Göteborg. Och så RUBENS från Götene med sin nyrenoverade Munktells lokomobil. Det är som gjort för ett race. Solen står högt och himlen är klarblå. Hur ska det gå, vem kan vara snabbast de 50 metrarna tro,.... start från stillastående. Det spekulerades och vi hade egentligen inte riktigt någon klar uppfattning. Tiden var inne men starten dröjde, och dröjde och dröjde,.. Vi hade rusånga, säkerhetsventilerna blåste och vad är det som händer,... eller varför händer inget? Det blev nog minst en timma sent och det var loket som vart försenat genom en SJ miss. Folkmassan på ett par kanske tre tusen pers väntade ivrigt i värmen. Nu gällde det att hålla intresset vid liv så att man inte började att trappa av, så Björn Berggren fick bekänna färg med att snakka sig igenom denna väntan. Men "hålla låda" det kan han så det hela löste sig.

BOOOMMM,...
NU var det då dags,..... Ett kanonskott från Bohuslän var startsignalen och Rubens skenar iväg. Lokomobilen tar snabbt ledningen och så väcks hoppet hos oss. Men det var då vi erfor hur maskinen fungerade under ledning av axelregulatorn. När maskin kom upp i varv så var det nog och inget mer att göra. regulatorn slog ifrån all vidare tillförsel av ånga. Bakom kom loket som nu kommit i rullning och på vänster bakom oss Bohuslän. När vi hade kört halva sträckan var loket förbi och Bohuslän jämsides och därmed var vi slagna både i tid och stolthet. På nio sekunder var löpet avgjort lokomobilen har inget mer att ge, så även Bohuslän ångar förbi och ger oss jumboplatsen. Ett sådant nederlag hade inte Sverige sett sedan ryssarna brände och härjade i början på 1800 talet. På 9 sekunder var det över och Björn Berggren och Mariestadsborna jublade över skådespelet. Triumfen och nederlaget var vad som blev kvar och den sotbemängda publiken började att ge sig av. Vaniljglassen blev som lakritsglass och Björn Berggrens vita hatt från morgonen var nu närmast ett begravningsutstyrsel, av färgen att döma. Men Jubileumsgeneralen sken och kunde inte nog verbalisera hur fantastiskt spännande detta var.  Bra jobbat alla. Fantastiskt minne.Bilderna är erhållna av S-E Rydkvist.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar