17 juni 2011

Greasted 2011 - 4. GOOD MORNING


"Good Morning" -  "Morning"  är den överväldigande öppningsfrasen man möts av så fort man kikar ut från husvagnen. Det kvittar hur tidigt man klämmer sig ut så står det alltid någon hurtig Engelsman, Holländare eller Danske utanför och kollar dig. Man undrar om dessa morron tidiga människor inte tog del i aktiviteterna dagen och kvällen innan enär de så hurtigt hejar på det minsta tecken på liv från sina camping grannar. Nödig är man så det svir, men ett trevligt leende måste man kosta på sig på vägen till toa. -Jaså bor dom där, och där sitter Uno med flygmotorn och dricker kaffe, osv osv. Efter bara någon dag så känns man igen eller, kanske det bara är att alla är så vänliga i morron solens sken.  



Först ut var Pihl. Plockar fram gasolen och börja att värma på Lanzen,
sen är det tid att vakna till. Kisande med tvångsöppna ögon ser han mig
 och funderar över om jag möjligen kan se något i den där lille gluggen som
kamera linsen utgör. Han har själv hela Danmark framför sina ögon men ser
knappt var han går. Men starta Lanzen det gör han så lätt, om så vore i sin döe
sömn. För en liten tändkula på 20 hk är inget för en motordrake från Kristdala.
 Emellertid drömde han hela natten om att få köra CASE lokomobilen men det är
det ingen som vet om ännu.

Med initialgöromålen avklarade så styrs det upp mot mat-tältet för morgenmål. Frukost det äter människorna i detta främmande land först till lunch? Så här dags klockan 8-9 på morron är allt lungt och fridfullt. Enstaka skramlanden med eldjärn och kolskyfflar hörs sporadiskt i bakgrunden som vittnar om att dagen är i antågande. Du lyfter blicken och ser att en tunn rökpelare styr upp mot himlen från dina grannnars maskiner, och likaså där borta! Det känns som om man ligger lite efter, men det är en känsla som snabbt försvinner när ytterligare ett "Go moorgen, Robins" ( betyder God Morgon Rubens) hörs bakifrån. Glada vänliga funktionärer hälsar igång "di Svenske". Ansiktena känns igen från tidigare år, och några vänliga och väderrelaterade fraser växlas i all hast. Så är fyren igång även här och efter ca 30 sekunder har den första röken letat sig upp i skorstenen. Nystanet av träull brinner bra och är ypperligt att tända i, men en fet vit rök avslöjar vad jag tänt med för alla initierade. 




Någon halvtimme före utsatt tid dyker alltid de första besökarna upp men med föregående kvälls hyvlings resultat liggandes framför maskin behöver de inte bli besvikna. Alla, går fram och tar i träullen, klämmer och känner, lyfter mot näsan och drar in aromen av torrtallen från Töreboda. Ser på oss innanför inhägnaden, mumlar något vår herre inte ville vi skulle förstå, efter projektet med Babels torn. (1 Mos 11:1-9 ) Genom erfarenhet från gårdagens alla möten, så svarar jag spontant på frågan, Vad det var brukt till? förvissad om att det var, vad vår besökare undrade över. Han verkar nöjd med svaret kastar ifrån sig träullen och går vidare. Själv vänder jag om ett halvvarv och fångar upp ett par andra intresserade och så håller man på i ett par dagar.

  
"De sitter som svalorna"
Här bara tre, men en rad av 5 var det inte ovanligt att där satt. Ett gäng tändstiftsprydda ryggar på rad satt där och myste så som man gjort i ca 150 år numera. Att samlas vid lokomobilen är en naturlig och harmonisk sammlingsplats. Är ni rädda om den gemenskapen ni visade prov på under pingsten, så kan ni sitta där och mysa många gånger till. Tack för trevlig samvaro och hjälp med hyvlingen vänner. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar