1 juni 2011

Ni skulle se - när vi klyver ve


Idag var det lite av torka på Rubens med bara en smula liv i maskinparken. Var tvungen att ta mig till skogen under eftermiddagen för att hämta träullsvirke. Normalt så hyvlas Asp, med den måste vara torr. Torr asp finns ju normalt inte i skogen utan det får man ta ner i tid och savbarka vilket ju inte blivit gjort. Nu hade vi en del asp-kubbar kvar i lager så några bitar kommer med till Danmark men dagens tillskott på träullsvirkes fronten består av torrtall. Ja nu är det ju även problematiskt att ta däna torrtallarna i skogen eftersom vi certifierat oss och det då skall vara en viss mängd torrträn per ha. Detta åtagande är det jag har svårast för  med certifieringen, och dagens contraproductiva handlande var absolut i strid med detta då vår skog har för lite torrträd. Ett faktum som danskarna i Greastead fullständigt ski,... nä förlåt struntar i. De vill se träullshyvling så det är bäst att ordna virke. Får väl kompensera denna tall med barkning av något annat  eller så. Men å andra sidan torde träull vara så miljö relaterat att det skulle kunna ge de pluspoäng tillbaka som bristen på ena enda torrtall ger i minus. Det klart att det gör, jag är säkert helt skuldfri genom denna senare insikt.  

Den lilla rara Sandbäcks motorn från Årsta Gård norr
om Stockholm går ypperligt till Klyven. Lättstartad och
möjlig att ställa ner till ett mycket lågt varvtal vilket passar
klyven eller i alla fall klyvaren.


Torr tall är annars ett alldeles utmärkt träullsvirke så länge det är kvistfritt. Det betyder att man får ta till de finaste bitarna och se till att man såga mellan kvistaringarna. Det blir någon vedkubbe då emellanåt för tallarna i vår skog har inte träullanpassats utan jag får göra dem kompatibla genom att såga undan några brickor med kvist ringar. Den döda tallen hade lidit en kvavfull död genom ett töreangrepp. Det betyder att det kan komma att lukta töre på demofälted under Pingsten. Så var det förra gången, när ena lång häs med träull hade lagts upp och låg där i solen och gazza. Att det "lokta gôtt näsera på de Danske" den gången. Nu kommer vi att göra ett nytt försök.   



Uno i full färd med kubb klyvning inför Grestead förberedelserna.

 Det gäller då att soltorka kubben lite så den inte är fuktig, och absolut inte rå för det gillar inte hyveln. Det innebar att vi måste starta upp klyven för första gången i år. Va kul, bättre anledning finns ju inte än att köra tändkulemotor driven klyv för nyttan skull. Härligt.
Klyven den kommer från Dagsnäs egendom mellan Skara och Falköpin. Ja visst, där vid Bjurum där tranorna dansar för hela svenska folket. Motorn det är en av våra finaste gåvor till museet en gång för längesedan. Den kommer från Årsta gård norr om Stockholm. En vänligt sinnad själ gav oss den vid sitt besök här och fabrikatet det är Sandbäckens Katrineholm. Den saknar skylt så tillverkningsnumret vet vi inte men den är inte så stor som de norrlänska motorerna oftast är utan på 6-8 hk bara.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar