15 dec. 2011

Oj Då - från1902

1902 är Svaret
Från Munktellsmuseet har kommit datering på Tröskverket, E 1669. Levererad i Aug 1902 till A. Engström, Herrestad, Norra Wram. Uppfattar det som att Engström var den verkliga köparen och A.O. Olsson, Kågerödvar agenturen som gjorde förmedlingen. Eller är där ett annat svar varför "köpare och mottagare inte är samma person eller adress? Någon?Nu har vi svaret 1902 är året för leverans av
det gamla anrika verket.Hjälp önskas
Frågan är nu således på fullaste allvar, Är detta det äldsta bevarade Munktells verket? Eller finns det något som är äldre, så i så fall var? Egentligen är det en egendomlig fråga tycker jag, för när Munktells som var så dominerande ifråga om tillverkningen på tröskverk, torde det väl kunna blivit något enda av de gamla verken som blivit ståendes? Vi hade gärna sett att det dyker upp ett ännu äldre, gärna då ett av modellen före denna så att vi komme ner på 1880 tal eller tidigare. Det var ju trots allt detta det huvudsakligen handlade om när lokomobilerna inköptes och fick sin utbredning. Vi känner till några Thermenius verk som daterar sig till 1890 tal men Munktells är det främst som frågan gäller, även om andra fabrikater också är intressant.

Munktells lokomobil klass H4 är matchar det 
fantastiska gamla Tröskverket till 100%.

Matchar till 100%
1902 är strålande information. Vår H4 lokomobil är tillverkad det året om än levererad ett år senare men det är ett 100% igt par. Inte för att vi tänkt att ställa upp och tröska eller ens för utsällning men bara vetskapen om att det är "helt rätt" gör mig glad i mitt samlarhjärta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar