16 jan. 2013

Bolinders ångmaskin på Museum - kanske löser mysteriumÅngmaskin som saknar historik - del 2
Lite information som kan vidimera några antaganden om förmodat ursprung i alla fall delvis, gällande Ångmaskin tillverkad vid Bolinders. Den såldes på Auktionsverket tidigare på hösten 2012 utan ursprungsdeklaration och någon tidigare historia gick inte att få fram via auktionsombudet. Jämnför gärna tidigare inlägg.  http://rubensmaskinhistoriska.blogspot.se/2012/10/bolinders-angmaskin-som-saknar-historik.html

Nedanstående bilder har vi fått från Jan Janthe på Gotlland, visandes en motsvarande maskin han hade under några år i sitt intressanta Auto museum i Kneipbyn. Ångmaskinen som strax före sekelskiftet lämnades in för försäljning på Bukowskis, kan inte uppfattas som annat än den samma. Visst det kan röra sig om två likadana  maskiner, men då utrustning ifråga om smörjkoppar, displacementslubrikatorn och regulatorn är så exact detsamma är det mest sannolika att  vi ser samma Bolinders ångmaskin i orenoverat skick här på Janthes bilder från 1980-90 talet.   
        
Vi har tidigare spekulerat i om det ändå inte kunde vara den maskin som Janthe hade en gång och som så snöpligt blev såld utan vår vetskap den gången. Jan har en gång givit mig en berättelse om hur den kom i hans ägo, men har inte nu kunnat bekräfta denna version utan vi får ge oss till tåls till minnet klarnar och eller vi får annan verifikation.

Har inte kunnat ta mig till Arkivet i Sthlm för att granska arkiv matrialet som de har verifierat att de har, varför jag inte heller i nuläget vet vart den var nylevererad. Skulle tro att det  visar sig vara samma ställe/inrättning som Jan Janthe en gång plockade den ifrån. Om någon minns eller vet mer om denna maskin var snäll och hör av er.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar