17 jan. 2013

KRIMO och CHAMPION motorer NU - Hjälp oss DU





KRIMO och CHAMPION under lupp

Vi har börjat att titta på KRIMO/ Champion motorernas utveckling och ålderbestämning. Det är svårt då ytterst få datum finns belagda som rör motorernas leverans i relation till tillverkningsnummer. Få motorer som skattas och eftertraktas så som KRIMO motorn. Förutom det fina ljudet ger den öppna konstruktionen alla en fri överblick över maskinens rörelser vilket alltid gör att motorn uppskattas när den körs. Det finns mycket gott om KRIMO motorer så det måste varit en bra motorer. Men det är förvånandsvärt lite känt om dom. Hur gamla de är bl.a. Frågor som när och då de bytte regulator, bränslepump eller tank etc. är det inga svar att hitta.  Variationerna är många och vi har inte mött någon som riktigt vet. Häng på och informera om era motorer så hjälps vi åt med att klargöra vad det är vi har och som vi skattar så högt.
Vår ambition är att få fram något vettigt för Tidningen Tändkulan under året då KRIMO i år fyller 100.    - 1913 - 2013 -

Krimo som den kan ses i 1929 års prospekt.

Vi arbetar utifrån en sammanställning där vi kan göra jämförelser sinsemellan, liksom med kataloger och prospekt. Vi har därför arbetat fram en lista på kända tillverknings nummer och övrig information som vi tror vi behöver i jämförelserna. Men den behöver kompletteras. Dessa upp teckningar är av största betydelse för att kunna sätta sig in och förstå ordningen på Krimo och Champion modellernas inbördes ordning. Inget är entydigt i denna flora av modeller och utföranden. Kanske det klarnar men vi ber om mer hjälp. Vi vill ha kontakt med folk som har eller vet Krimo eller Champion motorer. Söker i första hand tillverknings nummer, årtal och hk. Kommer tämligen snart därefter att efterfråga annan information varför bilder på bevarade motorer är en jätte stor hjälp. OBS Vi behöver inte veta VEM som äger motorn utan det är motorn i det tekniska och historiska sammanhanget vi söker. Det behöver inte vara någon risk att ni röjer var motorn finns eller vem som har den. Det kan gott vara en hemlighet.
Här en KRIMO/Champion motor från 1922 års katalog

Annan information som ett gammalt Kvitto eller en offert från firman är också intressant då det kan blotta värdefull information. SÅ HÖR AV ER.

Många har hört av sig under de två åren vi har pålyst detta och passar på att tacka för er information. Den har nu möjliggjort att vi kan komma igång.

Tore Blom
Rubens Maskinhistoriska Samlingar
533 91 Götene
Sverige/Sweden
tel/fax (+46) 0511-50535
 info@rubens.se 

3 kommentarer:

  1. Lägg in en ljudfil så vi får höra det goa ljudet
    Anders

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anders Det har ja ingen. Men kanske någon annan har en på en KRIMO?
      Tore

      Radera
    2. http://www.youtube.com/watch?v=zcPivG4VqYc

      Radera