Man får gå in på http://www.samlingsportalen.se/ och söka på lyktor så hittar man bilder på en väldig massa olika lyktor.
Trafikverket ( läs Järnsvägsmuseum ) är nu tillskriven om de kan upplysa om något mera, t.ex. från vilket lok den kommer. Om våra övermålade numer 234, möjligen är de samma på den hos järnvägsmuseum förvarade lyktan, så att vi kan få bekräftat om det är så att vi har " Maken till Broken " d.v.s. om de är ett par dessa två. Självklart vill vi få ut från vilken tid de härrör sig, och nördigast vore om vi kunde få fram lev år och dag och tidpunkt och, och, och,.... kanske ända till första gången de överhuvudtaget tänkte på dessa lyktor. För så fungerar vi numera.
Ursprungligen hade vi den spontana föreställningen att det var vad man tydligen inom järnvägs branschen benämner som en "Topplykta", men det ser det inte ut att vara. Utan troligen är det en av 2 som var monterade på lokens fotpåt, om vardera sidan om pannan längs fram. Jag skulle kunna tänka mig att beskriva det som så att de satt en på var sida på ånglokens främre hörn. Men nu är jag säkert ute och trampar utanför rälsen, nästan att jag "trôr" utanför banvallen till och med. (det betyder att jag trampar, inte tror eller så) Kolla gärna http://www.jvmv2.se/forum/index.php det är en upplevelse att följa hur de vet och följer upp allt, ja precis allt. Tänk när vi inom, ångmaskin, motor och för all den del, veterantraktor svängen kommer upp i denna kunskapskapacitet. Då har jag nog varit död länge, som han sa den gamle.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar