15 maj 2012

Att förstå före andra gör en klok - Det bekräftar Spade med sin bok


Boktips om en mycket bra bok,

En Historia om Kraftmaskiner
ISBN 978-91-7209-501-4


Trots att jag försöker och tror att jag håller mig informerad så överrasakades jag  för något år sedan med att finna en bok inom vårt ämnesområde som jag inte tidigare hört om. Detta trots att den funnis i handeln i ett par år och på det en bok skriven av teknikhistoriern framför andra, Bengt Spade. Författaren till denna generösa volym har visat vägen för många inom industrihistorisk forskning och vars livsverk på ett unikt sätt har handlat om just teknik och industrihistoria.  Hans arbete med att samla information och dokumentera  går tillbaka till 1970 talet och vi mötte honom för första gången i samband med dokumentationen av Äskekärrs ångsåg. Hans gärning var redan långt gånget när arbetslivsmuseum blev ett begrepp för oss andra. Då hade han hållit på i ett halvt liv redan. Bengt Spade är  utan jämförelse landets mesta industri och teknikhistorier, med en komplett bredd och kunskapsbas så som ingen annan. Det bevisar han också i sin bok som är allomfattande och komplett.  Mycket av bildmatrialet är plockat ur hans mångåriga gärning med att arkivera och bevara minnet och kunskaperna om speciella föremål och anläggningar. Man tänker, vilken tur att han var där.  Tack Bengt Spade för ditt engagemang det är imponerande, Tack för Boken den är inspirereande.  

Text och bilder  utvalda för att passa vad som författaren själv anger i sitt förord till läsaren,

" En Historia om Kraftmaskiner vänder sig således till dem som i likhet med mig är faschinerade i största allmänhet av sådana kraftmaskiner som i ordets rätta bemärkelse driver vårt samhälle, oavsett om det rör sig om sågverk, ångkraft, lokomotiv eller turboflygplan"

Boken som är ca 40 mm tjock med hårda pärmar innehåller inte mindre än 472 sidor. hur många bilder och illustrationer vet jag inte men det känns tillräckligt. Boken är uppdelad i 4 huvudområden och huvudrubrikerna är,                          -Vattenkraft                                               Ångkraft                                  Förbränningsmotorer                                           Elkraft,                                                            Jämte ett kortare avsnitt om att vårda en gammal maskin,                                                   



Boken är lättläst och lättförstålig  för oss som bara  är måttligt intresserade
och är en utmärkt presentbok till många av våra yngre entusiaster inom 
arbetslivsmuseerna och andra teknik historiskt intresserade.   

Boken finns att köpa i handeln, eller från författaren på kontakt via WWW.industriarvsgruppen.se


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar