9 juni 2012

AVERY - a very big engine



Ingen skall längre behöva gå undrande till vad det var vi köpte och som har föregåtts av sådan ordlek. Och ni som inte förstått det roliga i denna "ordavränga" så bör det härmed framgå vad som var åsyftat. Visst är det en Avery, visst är den big och tung, detta exemplar av den största Avery lokomobilerna på 30 hk. Där inne i Containern står så äntligen en riktig Avery om än kitt version efter den omfattande demonteringen för att få plats där inne. Komplett ihop monterad så är den drygt 3,60 hög, 3 meter bred och över 7meter lång med en vikt torr på ca 18 ton.   
Det första som möter oss när vi öppnar containern är en respectingivande bulldog, men det är inte fråga om en Lanz, utan nu pratar vi riktiga plogdragare. AVERY CO, Peoria Ill, läser den gjutna texten på sotskåps luckan och den är imponerande. Den gjutna bulldoggen med texten Teeth Talk, åsyftar av allt att döma lokomobilens förtjänster som plogdragare. 1907 lär Avery lokomobiler, av undertype modell blivit utsedd som den bästa ångplöjaren och företagets storhets tid började.

Ömsom sol ömsom regn drabbates vi av denna dag. Med hela gårdsplanen full av delar är sol att föredra. Pannan skall upp på chassit och pylonen med hål i anger genom radien hur högt pannan skall upp. Nu uppstår frågeställningen  om hurvida renoveringen skall påbörjas omedelbart då allt ändå är så demonterat 

Till Sverige kom 2 av dessa mäktiga Avery maskiner, en till Gårdstånga i Skåne 1908, och en till Stafva på Gotland 1909. Rubens Avery är därmed den 3;e på 105 år. Maskinen som är i märkligt gott orginalskick har mycket av den gamla randningen kvar och pylonen som bär upp ångpannan ifram bär tydliga rester av det guld gula lövverket som varit målat därpå.  




Det är fantastiskt att  vi kunnat finna just en sådan och förmått oss att köpa. Rubens kan därmed stoltsera med exemplar av båda systemen för ångplöjning då Fowlers linplöjare redan finns i samlingarna. Vi kommer  säkert att ha anledning till att återkomma inom kort med ytterligare information.
Följande bild visar den Avery 30 som var verksam på Gårdstånga Nygård från 1908, hämtad från boken  "ångplogar i Sverige".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar