1 juni 2012

Viktigt att löska - Vilken motor som tröska


Vad precis är detta nu då?
Igen bjuder vi på en gamal bild som förflyttar oss tillbaka i tiden ca 70-80 år kanske? Vi vet inte var den är tagen eller vilka som är med på bilden men det är ett härligt team. Även om den vackert timmrade ladan i bakgrunden imponerar med sina släthuggna väggar så förnekar sig inte motorintresset. Inte hinner man se på
bilden många sekunder innan man är i färd med att försöka identifiera maskin modell och storlek osv, osv.



Helt enkelt är det inte att fastställa denna motors identitet, men vi har nog enats till att den är en F.O. Beijer tillverkad under 1912-24. Svårt att säga och inte är vi alls säkra på att det är en F.O utan om någon skulle hävda att han vet att det är en NA eller att motorn på bilden visar en sen Göta så finnes inget att säga emot?
Sådant är irriterande. Som historiker i samlarsvängen vill vi veta precis, vad nu det är? Och när kan det i så fall går att få fram kan man undra?  Hjälper inte, så är det bara, "precis" vill vi ha, om vi skall vara nöjda.  
Det är kanske det som gör allt så spännande för om det vore det motsatta, att allt vore uppenbart skulle vi nog vara en hel del färre i rörelsen.
Vad mer tycker vi att vi kan tolka ut från bilden? Hästkraft antalet kanske? Nää, inte heller det klarar vi,
det går dåligt detta, men de ändrade ju sina hk antal hela tiden  och vi vet att listade hk på motorn inte stämmer överens med andra uppgifter. Så är det i alla fall med Göta epoken och säkerligen i flertalet fall även senare. Med en utveckling som gav mer kraft hela tiden ur samma motor storlek, så är det heller inte så lätt att gissa. Ja gissa går ju bra men facit  finns ju inte så det blir upp till betraktaren att bedöma. Såå,...  är denna lilla motor på 6 hk eller vågar vi sträcka oss till att det är en 9 hk motor? eller något där emellan,.. vad vet jag?
Det är ju så frustrerade att inte kunna veta, då det ju är "precis" som gäller och vilket vi aldrig kommer att hitta här.
Därför ger jag upp här och slutar som jag börjar. Precis lika osäker.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar