23 dec. 2012

Aktuellt för närvarande - Forum för Sjöfarande


Nya vägar att hitta information
Vi har nu det senaste konsulterat Sveriger Ångbåtsförenings Forum
http://www.steamboatassociation.se/forum i ett försök att få fram mer information om våra sjöångmaskiner. De flesta känner nog till SÅF men om inte så ta och gör ett nedslag hos SÅF på ovanstående länk. Vi har skrivit  flera inlägg under rubriken ÅNGMASKINER kanske du har något att tillföra våra frågeställninger. Endel av det har vi berört här redan men nu senast införde vi en frågeställning rörande en liten marin ångmaskin som vi har ute i Hallen, och som föranleder en del funderingar.  

Maskinen är ca 1 meter hög och byttes in från Dalarna för kanske 15-20 årsedan. Vi bytte till oss den av en trevlig, seriös kille som jag inte här nu kommer ihåg vad han heter men vet inte att vi någonsin fick information om vad det var.
Vad det är, vet vi således inte, men maskinens konstruktion med stucken vevstake  och därmed i avsaknad av tvärstycke får mig att bedömma den som "mycket " gammal.  Det är för oss, 1850-60 tal även om den inte är en mekanisk skönhet precis har den ju sina företräden, som man säger.
Dock är den förutom med sin okända historia även en gåta ifråga om omkastningenHär finns det hela plats men OBS, inget att reglera det med? Det finns heller inga tomma öron, bulthål eller något annat som skulle kunna påvisa att resten saknas.  
min fråga är, finns det någon kunskap eller ideer om vad detta är för något? Finns den någon som känner igen den från förr? vilket skulle kunna vara en bit väg.

Andra tidigare frågeställningar är maskinen vi köpte i Sundsvall tillverkad vid Hammars Mekaniska i Nyland. Den har vi fått  klarhet i genom detta forum och mer kommer  att behandlas där framöver. Många intressanta uppgifter kommer fram när man efterfrågar information från andra håll och uppenbart är att den version av historien som som vi själva sitter på endast är en sida av saken. Samma erfarenhet har vi från tidigare när vi konsulterat Järnvägshistoriskt forum http://www.jvmv2.se/forum/index.php

Men det är ingen tvekan om att det finns en enorm kollektiv kunskapsbank ute i stugorna, det gäller bara att nå fram. Och att få dem att engagera sig.  Så om du är en av dem som vet, var vänlig att engagera dig. Tala om vad du vet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar