18 dec. 2012

Gävle maskin från Staffansbygd - Gör oss brydd

I Blogg av den 31 mars 2011 kommenterar jag Maskinen vi köpte i Staffansbygd Holmsjö.
http://rubensmaskinhistoriska.blogspot.se/2011_03_01_archive.html   Nya rön i Fars papper ger oss närmare upplysningar om denna maskin.  


Gefle maskinen kan uppdateras enligt följande.
Inköpt av, Kalle Svensson Staffansbygd Holmsjö. Den köptes fritt sågen, dvs på plats, kl 11.30 på kvällen den  Fred 22 Aug. Dagen efter köptes Lokomobilen i Nävragöl. Vill minnas att det var Nävragöls Kvarn och såg . Året är 1969 och det var ju helt och hållet ett resultat av kontakterna med Per O Karlsson i Blåningsmåla kvarn. 

 
 
 
 
 
 R Sjöström eller Gefle Verkstäder  
 Nu vet vi inte vem som egentligen har gjort maskinen då där inte är någon skylt, men likheten med någon liknande
bevarad sjömaskin hoppas vi skall kunna ge svar på den frågan. Gefle är vi inte tveksamma till men är det som vi alltid tänkt oss Robert Sjöströms  Mek Werkstad eller Lindahl & Runers,  efter följare som 1893 namnades om till,  AB Gefle Verkstäder.
 Att detta skulle vara ett annat företag än Robert Sjöströms
Mek Werkstad, som tillverkat denna maskin har jag inte funderat över tidigare. Från internet har vi  förstått att Robert Sjöströms mek Werkstad startades redan 1861 och fanns då uppenbarligen parallellt med AB Geflle verkstäder. Men om det tillverkades några maskiner i den företagstappningen vet vi inte. Utgångspunkten för vår förutfattade mening var ju då att vi hade en annan maskin tillverkad i Gefle, av  just nämnda Robert Sjöströms Verkstad.  När så maskinen från Holmsjö köptes och angavs som en Gefle så var det naturligt att vi uppfattade det som samma företag. Här följer några bilder på R. Sjöströms maskinen. Den kommer från Åsa Ånimskogs Husfabrik i Ånimskog, Dalsland. Maskinen är en av de allra första stationära far köpte. Det bör varit 1965-66.  Ytterligare om detta kanske framöver om mer information faller på plats.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar