5 nov. 2011

om Beijers vi vill - få fram lite till


Vi försöker igen.

N.A. Beijer, Kristdala en motorman som var ute i de tidiga åren. För det är nu bekräftat att han tillverkade sin första fotogenmotor redan 1896. Detta och annan tidig 1900 tals historik om Beijer företagens första utveckling är nu under granskning. Vi har ställt oss några frågeställningar och arbetar nu helt utifrån gamla talesätt och påståenden om att det var så och såsom det alltid sagts. Vi som håller på med detta nu är
generationen efter de som hörde från de gamle, så nu gäller det att få klarhet i om det var så, och om det går att verifiera. 
Att utröna vad som egentligen skedde där ute i Kristdala är ju inte så lätt men det som går att vederlägga skall vi försöka rama in och sammanställa, har vi tänkt. Vi, är i nuläget Rubens och Jimmy Pihl. Alla som  är intresserade är naturligtvis välkomna att höra av sig till oss. Framför allt söker vi broschyrer, tidningsnotiser eller hänvisningar från tiden kring förra sekelskiftet som anger Beijers motortillverkning  på något sätt.
Men det går även bra att höra av sig för att söka information.

I anslutning till detta teoretiskt betingade arbetet var det synnerligen lämpligt när så en av de absolut intressantaste Beijer motorerna vart erbjuden till Rubens och genom goda omständigheter kunde tillföras
Samlingarna. Vid Rubens finns redan tidigare en ansenlig samling intressanta Beijer motorer, så som den allra första motorn från 1896 bla, varför nästa länk i kedjan nu föll på plats.


Denna 4 hk NA Beijer är kanske den första typen av 2 takt motor
 tillverkad av Beijers. Modellen kom att stå sig till långt in på 1920
talet med bara marginella utveklings ändringar. Modellen var även
stilbildande då även Alm vid Målilla senare kopierade motorn som
start på motor tillverkningen i Målilla.


N.A Beijer Mek. Werk. Kristdala står det på skylten till denna gamla
härliga motor som tros vara tillverkad 1903. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar