28 aug. 2011

Lördag Engagemang - Söndag lok och Vagn

 Lördag - Huskvarna 100 år

Ja det låter osannolikt men så var den verkliga sanningen erfor vi nu i helgen då vi på lördagen manifesterade 100 års minnet av Husqvarna som stad i slottsvillans park. Verkligen trodde jag att den staden med sina etablissamenter var stad flera århundraden innan. Fabriken är ju således ett antal hundra år äldre än staden.


Efter välförättat värv så var karusellen på plats i god tid med marginal till evenemangets öppnande. Det är knappt att den syns men den står så fint mellan kastanj och lind, bortom bänkraderna mitt i bild. Fikanödiga vart vi och vad var naturligare än att söka sig upp till den imponerande byggnad som gett namn åt parken, nämnligen Slottsvillan. Å vilken härlig kåk. Precis i rätt stil men för en man av enkel klass endast för ytterst temporärt besök. Slottsdamen av idag tog emot och under hennes överinseende servades kaffe och kaka. Genom hennes försorg lotsades vi ut på balkongen med utsikt över parken där scenbyggeri och andra arbeten var i full färd.


För att bese utsikten eller möta karusellbyggarna, det vet jag inte men uppenbarade sig gjorde denna uppklädda "lady of the event" Hon får här representera alla damerna på tillställningen som var i "fashion of the year 1911" . Jo, där var herrar i hög hatt och fina kavajer, lika väl som den försupna uteliggaren. Allt i ett rollspel som Jönköping Husqvarna tycks ha utvecklat till en art i kulturlivet. 


 
 Arbetet med att bygga karusell har vi nu praktiserad under 11 år med hjälp av Tobias Gren. Spännande är att komma till nya ställen och möta nya förutsättningar. Kommer det att bli några barn? Att stå med karusellen och vänta på barnen är inte kul. Det skall vara kö då känns det meningsfullt. Här bygger Tobbe centrumpelaren på vilket allt är uppbyggt.
efter ytterligare 1,5 timmar är det hela på plats och de första barnen kan komma anstormande. Denna gång var det annorlunda. Det hela började med att alla engagerade skulle stå stilla i några minuter, frysta i det läge de befanns sig när fanfaren blåstes. Sedan skulle det blåsas liv i skådespelt på given signal, allt som i TV reklamen med Selma Lagerlöv och Gustav Wasa mfl.Söndag - 1951 på VGJ spår

Åka tåg det är något som är spännande för de små, precis lika spännande som det var att ut och  åka bil när en annan var liten.  Här var allt rätt men biljettdatum läser 1951. Vi befinner oss alltså 60 år bakåt i tiden. Resan från Skara till Lundsbrunn ToR, efter ånglok är en nostalgitripp som borde ske lite oftare av en annan med anslag på nostalgin. Fantastiskt arbete de gör pojkarna där och så roligt att det var så pass många som var med på resan.  

I väntan på avgång mot Lundsbrunn är det svårt att sitta still. pojkarna här skötte sig utmärkt och där var plats för endel stök och ropanden. Barn är ju barn så lite liv vill vi ha.


I Lundsbrunn växlar loket och passerar vagnarna för att komma rättändes för tågsetet. Redan vid anblicken i Skara var första kommentaren att tåget var på fel håll. Men det rättades således till i Lundsbrunn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar