24 juli 2012

Tog i hårt - då borsta lite, var svårt


Från puts till kirurgi
Stagbultarna  har endast  mindre anfrätningar och midjan minimal. Så
här långt verkar detta helt ok till riktigt bra.
Borsta och smörja var det tänkt att vi skulle göra på Munktellarns den lille SK2, men som nära nog alltid  ger det ena det andra och så har vi igår plockat ur tuberna. Ja inte riktigt allt några ändar är kvar i sotskåpsändan och stumparna på ca 250 mm sitter fortfarande kvar i fyrboxgaveln. Dessa skall skäras av  ytterligare en gång strax innanför gaveln vå våta sidan men det blev så väldigt varmt så det fick bero igår.
Arbetet gick till så att vi stack in kärbrännarn i tuben ca 30-50 mm innanför gaveln och vred runt. I kanterna och nederst var det lite komplicerat men till slut satt tekniken där. I manluckan kapades de mot fyrboxen de ca 250 mm från den gaveln och de övre fick vi även stympa i bitar för att få ur. Senare längre ner i tubsatsen så blev det mer plats och tuberna kunde krängas ur. Några av stumparna i sotskåpsgaveln har vi plockat dän efter hand och det är relativt enkelt att knyckla till dem så att de kryper ur.
De kvarvarande ändarna som ännu sitter i Fyrboxgaveln
Detta är en liten panna, det märker man när man skall ha
ner skärbrännarn som tar i över allt. Toll vissa delar "smälte"
jag dän tuberna mer än skar.

Det hela var ju egentligen av bekvämlighet då vi skulle rensa rundpannan i botten. Där var  så mycket brask och "bôs" att jag tänkte som så att om vi plockar ur de tre nedersta, vilket är lika med nedersta raden, så kommer vi åt bättre och ser framför allt mycket bättre. Den avskurna tuben är tänkt att kunna komma ut i sotskåpsändan enär det hålet är något större av den anledningen. Men skärnarv på utsidan, rost och beläggningar gjorde att det inte gick?  Beslutet att plocka ut alla var därför enkelt då de ändå en gång skall dän och ersättas med nya. Så från städning i form af sopning och skrapning så blev det ett kirurgiskt ingrepp. 


 
Främre gavel sett från sotskåpet. Här finns endel matrialförtunning
men långt ifrån vad som var befarat.

Bättre än vi förväntat oss
Men inte är det någon nackdel på något sätt för nu har vi en god möjlighet att besiktiga pannans kondition ordentligt. Hitintills så är vi överraskade över pannans kondition. Vår föreställning har alltid varit att den var i behov av  en ordentlig revision med ny tubgavel och ev fyrbox. Varifrån den föreställningen egentligen kommit vet vi inte men förmodligen en skyddsmekanism så att vi var beredda på det värsta. Allt ser mycket bättre ut än så och vi ser fram emot en ultraljuds undersökning. Men det har ingen prioritet alls utan det får anstå tills vidare. Den nedersta bilden visar tubsatsen som trots allt var ganska väl bibehållen. Det var i nederst sotskåpet som ändarna var dåliga och som tillsammans med tiden dömde ut det hela. Det är ju inte så många tuber så det klart att man börjar med en ny tubsats vid en renovering.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar