Nu har jag en gammal fin bild att delge er. På en ångtröska till vilken jag skrev en bildtext långt tidigare. Jag har misshandlad bilden något i den meningen att jag ljusat den så att maskinen blir tydlig. Det sker på bekostnad av detaljerna i bakgrunden bl.a. annat höjden jag nämner i beskrivningen. Naturligtvis är kommentarer välkomna.
Ångtröskan
Bilder på ”ångtröskan” förekommer ju emellanåt men denna bild återger händelsen utifrån maskinen bakom det hela. Ångmaskinen eller lokomobilen här, är ju motorn i sammanhanget och i detta fallet är det en självgående lokomobil från 1907. Vi kan se det på konstruktionen om man har den kännedomen. Tillverkad i Eskilstuna, på Munktells Mekaniska Verkstad, landets största och förmodligen bästa tillverkare. Där har man lång erfarenhet av lokomobiler men de självgående har man bara gjort i några år och då efter amerikansk förlaga. Det var naturligtvis enklare att bara kopiera. Lokomobilen har en enda cylinder som ger 25hk. Det är tillräckligt för att driva ett 3 ½ fots tröskverkjämte en halmpress. Halmpressen skymtar i bakom tröskan. Om de båda senare också är Munktells vet vi inte, andra fabrikat var vanliga och det var inte så noga med kombinationen
Det brukar gå åt mycket folk vid tröskan, men vi ser bara 8 på bilden, varav en är maskinisten som poserar med eldspettet i näven, som är ett viktigt verktyg för honom. Maskinisten är här kanske den viktigaste personen, kan han inte elda så ångan räcker till orkar inte maskinen. Tröskan rensar inte bra och det blir kanske stopp i arbetet. Två man gömmer sig bakom sädeslasset till höger i bild. Varför undrar man? är de bara blyga eller har fotografen styrt om inför fotograferingen.
Tre personer finns på tröskan. Det är en man och två kvinnor.De enda kvinnorna på bilden. De tre skall mata tröskan genom att skära isär kärvarna och mata ner nekerna ovanifrån då detta är ett övermatat verk. En man står på vagnen och levererar kärvarna till kvinnorna på tröskan vi ser honom i bild framför lokomobilen. Den 8;e mannen hanterar säckarna med den urtröskade säden, honom ser vi bakom vagnarna invid tröskverket. Den ena vagnen är tom kanske är det på den som sädessäckarna skall köras fram till magasinet. Där vidtager det styva jobbet med att bära upp dem på övre våningen.
Den andra vagnen är vattenvagnen. Det går åt mycket vatten. 5 trätunnor med vatten finns framkörda. Nu gäller det att vara försiktig och inte spilla då det skall räcka helst hela dagen. Än så länge visar manometern, eller tryckmätaren bara 4 kg ångtryck ungefär, kanske man inte kommit igång riktigt ännu, Kanske är det därför det inte är fler människor med på bilden. Maskinen eldas med ved. Det ligger stora vedklumpar på marken hitom maskinen. Vi känner inte till varken tid eller rum för händelsen, men ser att det är lövträd man eldar vilket får mig att gissa att scenen är sydsvensk. En större höjd tornar upp sig i bakgrunden är det kanske Hallandsåsen? Men det kan också någon annan av Skånes höga ryggar. Kanske är det någon som vet bättre? Jag tippar på tiden kring 1920.
Rubens Maskinhistoriska Samlingar
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar