19 nov. 2010

Omöjligt att sova

Ibland är det bara omöjligt att sova. Det är så mycket som trycker på så det går bara inte. Att då ta sig fram till datorn och gå igenom lite bilder är ett bra sätt att invänta nästa sömnperiod.
Denna Forsviks tillverkade Fenix motor, är en av de bilder som jag sorterade rätt just nu och jag är rätt övertygad om att det är flera med mig som njuter av den skapelsen. 



Att samla är i mycket en fråga om att äga för oss. Detta att ha en sådan och därtill en sådan som då kompletterar den föregående som  på så vis skapar ett behov av ytterligare en, är ständigt återkommande. En Horisontal FENIX tillhör just den kategorin som saknades och verkligen att den har varit frånvarande länge i vår samlarbild. Under de 48 år som vi varit med har vi aldrig vare sig sett eller hört om någon annan än denna, frånsett de bilder vi sett i Forsviks kataloger och andra trycksaker. Vad  är det som då är så speciellt med den då undrar någon? och kanske är det just det att den är så ovanlig som är en del av grejen. Naturligtvis att den är tillverkad vid Forsvik Bruk, lokalt beläget vid Karlsborg på "rätt" sida om vättern spelar ju roll. Vi har ett flertal stående Forsviksmotorer så det är just denna version av den horisontala motorn Fenix vi behövde. Ja eller kanske ändå inte, för det har ju fungerat länge utan men så dök motorn upp och då skriker den tomma platsen högt över att bli bejakad.
Motorn är i sig trevlig, i form av en Mitz & Weiss kopia, precis som Avance motorn och Saras motorn från Born i Dalarna. Därmed har den en given plats i samlingarna både på längden och tvären. Tillverknings nummer och hkr finns angivet men något årtal var man rädd för att sätta dit så när den är tillverkad vet vi inte. Men någonstans kring 1904-6 är nog inte så galet gissat. Historien bakom motorn är modern då den tidigare och äldre historiken är dold i det förgångna. Den nutida historien är enligt uppgift att motorn kom fram under en vedhög för några år sedan uppe i Vredstorp söder om Örebro. En i samlarsvängen ambitiös samlarkollega hade så turen att komma i kontakt med den nya ägaren till fastigheten som just grävt fram den och förvärvade motorn. Den blev föremål för delvis renovering för att ingå i kollegans bas samling. När Rubens så frestade med det rätta bytet var motorn inte lika fast längre utan denna motor som aldrig skulle säljas kom loss och hamnade i sitt rätta sammanhang.

Vet någon något mer eller någon annan så hör av er
Tore Blom

1 kommentar: