29 nov. 2010

1885 - Hur kunde det bli så här


Ibland faller saker och ting på plats.
Naturligtvis har vi olika visioner i vårat samlande allihop. Men ett är nog säkert att efter ett tag så skapar vi oss ett mål, en målbild eller vision om vi så vill. Visst den ändras hela tiden men där är ändå en grundstomme och under mina yngre år irriterades jag lite över att det inte gick att hitta någon av dessa riktigt gamla lokomobilerna. Nä inte trodde jag väl att vi skulle springa på någon i stil med Munktells från 1861 som står på Tekniska museet i Stockholm, men vi kunde väl åtminstånde hitta nån före 1890 talet.

Kristinehamns lokomobil no 49 tillverkad 1885
Och så händer det, och då skriver vi anno 1973, tror jag det var. En man vid namn J.V.Åström på Bjurtjärns gård norr om Kristinehamn hör av sig och hävdar att han har en lokomobil tillverkad vid den mekaniska verkstaden ifrån just nämnda ort. Nä det kan inte vara möjligt, vi hade aldrig hört om dom och det lät så konstigt på beskrivningen han gjorde av maskinen.
Nu fick jag inte chansen att vara med vid det tillfället som Far och Mor rätar ut frågetecknen men J.V. Åström, han hade reda på sig och det var precis som han hävdade. Där i sågen på Bjurtjärns gård, stod det en Kristinehamns tillverkad lokomobil med tillverkningsnummer 49. Det klart att Far köpte den priset var underordnat och dessutom i alla fall inte förhandlingsbart. Lokomobil Nr 49 var såld ny, till Storfors bruk i Januari 1886.

1885 års Munktells Express lokomobil
Kommer vi in på 1980 talet så är det mycket som händer och bl.a. kommer jag i kontakt med ägaren till en Munktells Lokomobil från 1885, en Express lokomobil av den allra minsta modellen.
Nu hoppar jag över den långa tiden innan vi fick chansen att förvärnva den men för inte så många år sedan kom den in under våra vingar. Nu kändes det bra, den lokomobilen var efterlängtad och ett ypperligt komplement till den tidigare relativt kompletta Munktells samlingen.







Torps 4 hk FENIX lokomobil från1885
Så i fjol under den bästa av alla årstider, sommaren 2009, får vi möjlighet att förvärva Sven Hagelbergs, lilla sköna Torps Lokomobil, från samma tid 1885. Den var ju vida känd och mycket visad av vår vän, profilen Sven Hagelberg. En liten,.. Nej, en stor överraskning egentligen att det blev, och just som och när det blev.  

För att återanknyta till rubriken med att sammanfatta, 1885. Ja det är faktiskt så, att alla tre är tillverkade det året,
Munktells, Express 4 nom hk den mista av dem typen,
Torps Mek Verk, FENIX, 1885, om 4 nom hk och den minsta modellen.
Kristinehamns Mek Verk, såld som den första det året i jan 1886, vilket kvalificerar den för 1885 som tillverknings år likaväl. Med 6 nom hk är den den minsta modellen i den firmans lokomobilserie. 
På så vis finns i hallen en representant för de tre största Svenska tillverkarna från samma år, minsta modellen av respektive och alla tre är i synnerligen gott skick. Denna trio är över förväntan och ställda mål men visst är det egendomligt när det därutöver egentligen inte finns så mycket mer.    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar