22 nov. 2010

Gammal Bild - IHC Junior 8-16

Ytterligare en gammal bild - denna gång på en traktor typ IHC Junior 8-16.
Denna modell kom att bli den sista av International Harvesters kedjedrivna modeller. Introducerad 1917 och tillverkad t.o.m. 1922. Till Sverige kom det uppskattningsvis 150 st modell Junior. Hur många av dessa som överlevde intill våra dagar är okänt men ca 5-6 st exemplar är kända hos olika samlare.  



Junior traktorn var en relativt modern traktor när den introducerades jämnfört med de föregående traktormodellerna. Även om traktorn fortfarande är en rambygd modell så finns det nu under huven en 4 cylindrig motor, och mått och dimmensioner som var i tiden. Det mest karakteristiska draget för denna modell var den lutande motorhuven med kylet bakom motorn precis framför förarplatsen. En konstruktion i stil med IHC lastbilar från samma tid.
Borta är de en och två cylindriga motorerna med utvändiga svänghjul som vi ser på de tidigare traktormodeller som Mogul och Titan. Naturligtvis finns remskivan kvar för att driva tröskverket med, och under 1919 introducerades PTO eller kraftuttag bakåt som möjliggjorde drift av bindare och liknande direkt från traktorn. Med med kraftuttag bakåt för drivning av bindare fick man en konkurransfördel genom att bindarna kunde förses med drivning som underlättade framkomligheten. Även om IHC Junior 8-16 är ansedd som den första traktorn med kraftuttag, bör det nog ses främst som ett bevis för att IH här var marknadsledande på området, då den innovationen inte nådde sitt verkliga genombrott förän flera år efteråt. Utvecklingen var snabb vid den här tiden och Juniorn ersattes 1922 med en ännu modernare modell benämnd 15-30 och året efter följd av en något mindre och mer välkänd modell, McCormick-Deering10-20.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar