25 nov. 2010

Gammal Bild - Lokomobilen från Halltorp?

Har fått ovanstående foto på en Munktells självgående lokomobil tillhörandes Halltorps Tröskförening.
En bild på ett komplett tröskset med Munktells press och tröskverk i släptåg. Jag har inte klart för mig var bilden kom ifrån och än mindre vet jag något om den specifika maskinens identitet, plats eller personer.  Kanske någon av er kan hjälpa till?

Maskinen ovan är av allt att döma en SK4 mellan storleken av de tre tillverkade. Sk4 modellen om 24 hk var den vanligase modellen och det är därför i detta lägen meningslöst att försöka gissa på vilket tillverknings nummer maskinen har.

Trodde ett tag att det var vår maskin nedan, som är på bilden men så är det nog inte. På kartan över den Småländska östkusten kan vi följa kustvägen söder ut från Kalmar mot Karlskrona och hittar då ett Halltorp efter ca 4 mil där maskinen uppges vara hemmahörande.  Det är ju dock inte det Halltorp som åsyftas i "Österhult och Halltorps tröskförening" som en gång var ägare av vår maskin. Den tröskföreningen var ju lokaliserad längre norrut strax norr om Tvärskog på vägen mot S:t Sigfrid och Trekanten.
Vid närmare studie av bilderna så kan man faktiskt se att det inte är samma maskin eller ens samma storlek då vår maskin är den större modellen typ SK6.

                                                                                     foto;  Sören Lindkilde


Vår Munktells lokomobil no 5605 från 1914 som en gång har tillhört Österhult och Halltorps Tröskförening norr om Tvärskog - väster on Ljungbyholm. Här i full aktion med en bogserad väghyvel i Målilla Hembygdspark för några årsedan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar