2 maj 2011

Samleriet - en ambition hos far - Vad kul det var - så vilken tur, vi har den kvar

1981
Nu 30 årsedan redan.

Bilden från vår bakgård för 30 år sedan har länge legat med i vårt bild collage på hemsidan http://picasaweb.google.com/Munktells/RubensMaskinhistoriskaSamlingar#  men den är värd att kommenteras nu när det är jämna år.


Några av de här maskinerna har jag nog berört tidigare i mina inlägg och andra kommer vi att lyfta fram det vet jag. Men för att vända på det hela så börjar vi med personerna på bilden. Naturligtvis är mannen till vänster Ruben Blom här iklädd ny blå overall och gröngul keps från lantmannen med grönt solskyddsglas i skärmen. De var så vanliga då så notera detta tidsdokument. Till höger äldsta sonen Tage fortfarande ung. Numera samlingarnas tekniker med mekanisk känsla mer påtaglig än den historiska. Då blott något över 30 år gammal.

Maskinerna i bild är längst upp till vänster Munktells Motorvält. En klassiker med 20-24 motorn som klonkar så gott och klingar med sina stålgjutna växelhjul som kyrklockor om man är lite ovan vid hanteringen. 
Längst bak, närmast väggen står Jonsson i Äskekärr, ja inte han själv men väl Marshall lokomobilen vi köpte av honom. Se inlägg http://rubensmaskinhistoriska.blogspot.com/2011/02/marshallen-i-askekarr-en-gigant.html 

De stora mörka maskinerna är Ångplogslokomobilerna nyss hit komna från England den sommaren. Inköpta på auktion året innan men anlöpte Kristinehamn i juni 1981 först. Tunga grejor med sina 18 ton vardera. Kommer att bli föremål för inlägg framöver helt säkert.
Den lilla självgående lokomobilen får sina små propotioner väl framlagda framför plöjarna. Längst ut till höger  Avance motorn far hämtat på skroten i Kil, ( http://rubensmaskinhistoriska.blogspot.com/2011/01/bilfabriken-som-inte-gjorde-en-enda-bil.html ) så närmare kameran till vänster en liten Krimo 7-9 hk från Åmål. Vidare åt höger bakom ryggen på far en Målilla BRB och herrarna ägnar sin tid åt att studera en Torps Ideal motor.
Så summan av det hela är underlig, och något jag inte kan riktigt förstå. Trots att alla grejorna ju finns kvar så var roligare då.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar