27 jan. 2011

Bilfabriken som inte gjorde en enda bil  

J.V.Svenssons "Avance" motor
Dessa motorer tillverkade vid bilfabriken i Augustendal är ju lite av favoriter hos Rubens. Kanske för att de verkar väldigt gedigna och välgjorda, eller är det för att de är fina att se på? Den estetiska utformningen har spelat mycket stor roll som kriterie för ha-begäret det kan vi inte förneka. Det till trots har vi ingen större mängd av dom, även om tidiga Avance motorer är relativt vanliga. Att de är ganska vanliga kan ju ha sin förklaring i just det att de är i en klass av den bättre kvaliten och inte bara ett resultat av att de såldes i stort antal. 
Horisontala motorer är det färre av, men det finns ett flertal av dom, om än inte lika många som de stående. En av dessa finns vid Rubens och är klassad som en 4 hk motor från år 1904. Förlagan är ju dokumenterad, som den amerikanska Mitz and Wiess, motor modell från 1890 talet vilken Avance kopierade efter att en motor köpts in  på utställningen i Köpenhamn. Flera andra tillverkare hängde på med egna versioner av M&W kopior. Hur många Svenska tillverkare som gav sig på och kopierade denna motortyp det vet jag inte, men kommer spontant på säkert 4 st utöver Avance

Skroten i Kil
Denna motor köpte far på skroten i Kil och tvekade inför köpet för den var så dålig. Och visst är den dålig  men som min gamla Farmor sa, "endast det bästa är gott nog" och igen är det ju så, att det är den bästa av denna typ vi har hittat hittills. Tur att man manade på honom ibland Far, och synd att man inte hetsade honom lite mer i andra fall för det finns en del vi har missat på vägen.   


 
Identifiering av Avance motorn tillverkad vid J.V. Svenssons
Automobil är inte svår, då det är tydligt skyltat på både
fundament och tank.     


Motorn är på bara 4 hk och men ter sig ganska stor i
jämnförelse med en 30 hk Målilla. Vikten är nog dock mindre
 än hälften skulle jag tro

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar