10 apr. 2011

Bakgården finns - men får den?


Var igår utkallad till en session i blå hallen. Endel arbeten var på gång och där krävdes mitt engagemang. Visst är det just denna typ av bakgård som är vad många av oss letar efter. Likvidatörerna av dessa kulturvärden, med argument som att det är skräpigt, har jag ingen förståelse för även om man ibland väljer den enklare vägen att hålla med än att kämpa emot och argumentera.

Värst är det när de tar till miljöargumentet, då är det som om man inte längre har rätt att försvara sig. Som om miljöargumentet vore en version av den heliga skrift eller koranen, något som inte får ifrågasättas.  

Bakgården finns -men får den? Får den finnas för kommunens nyexaminerade miljö kontrollant? Det är en mycket aktuell fråga idag när miljönissar och skrotpriser gör gemensam sak med "städa rent fanatiker". Varför måste det vara så rent att det blir tråkigt. Skulle det inte kunna gå att rödlista vissa uppröjnings hotade bakgårdar på samma sätt som man gör med grodor och skalbaggar. Undrar om det kan komma en tid när det blir premier på att ha lite bråte ståendes så som det har blivit i skogen. Där var för ett antal år sedan vite på att ha löv i barr bestånden och skogen skulle vara monogam. Nu är man premierad om man har  % löv i skogen, torra tråkiga trän är ett måste per ha och orörd vegitation vid vattenhål ett
toppbetyg.  
Ser framför mig hur kommunens kulturansvariga ger toppbetyg för en orörd bakgård med nerväxta järnhjul till Forson och Lanz, några slåttermaskiner  och bakom där en gamal höräfsa.
Aldrig säger ni, men det har hänt förr att eliten gör kovändningar och driver vanligt folk åt antra hållet mot vad som varit gängse under 20 år.

Hur många av oss som tar del av denna blogg  är inte inspirerade att stanna när de röda objekten lyser (skrotigt?) emot en grön bakgrund. Är övertygad om en majoritet. För oss är det inte slutet utan början på en ny tideräkning där ev fynd som ryms i vår ambition, ges en ny möjlighet. Det är början till något nytt. Ett embrio till kreativitet och nostalgi odling. Ett måste för oss som inte nöjer oss med sport resultat eller idol feber.

Efter alla dessa år vet vi att allt har ett pris och att det mesta måste bli näst intill värdelöst först innan det börjar bli intressant igen. Då är det en välsignelse med med det som blev kvar. Det kan till och med bli fint, rent av.



Nu skall jag väl säga att det hänger inget uttalat hot över denna bakgård som återges på de här bilderna som det är idag. Det är i grunden en väl strukturerad och tämligen ren resurstillgång. Skillnaden är dock subjektiv och med fel granne kan detta lilla heaven bli till det motsatta.
Att där står järnhjul i rader till både Oliver, Munktells och IH är inget säkert kort. Några okompletta hyvlar från Hedenhös tid eller hjul till Avance motorplog garanterar inget. Borrverk för brunnsborrning från tiden innan ett brunnshål görs på några timmar är heller inget starkt argument. En dålig bandtraktor från Landskrona eller en mullskopa, eller en reservdels traktor fabrikat IHC typ10-20 är det gångbart,? Nä jag tror inte det, inte om det bränner till och någon ifrågasätter. 

Gud Bevare Konungen och oss från andras städnit.


 
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar