14 mars 2012

Att hitta en självgående - del 3


Kristvalla maskinen som den såg ut under tidigt 1970 tal
Kristvalla 
Ytterligare två maskiner skulle komma fram under loppet av några år och med två SK4 maskiner blev bilden komplett men det visade sig att det var inte möjligt att kunna förvärva någon av dom. Den ena av dessa var den självgångare som såldes på auktion i Kristvalla men då vi inte fick reda på detta förrän efteråt missade vi den chansen. Maskinen var en SK4, dvs en av den mellersta storleken och den köptes av en av delägarna möjligen sista maskinisten och skänktes till Hembygdsföreningen. Det är den som nu finns på Munktellsmuseet.



Lokomobilen på Gotland Lantbruksmuseum i Havdhem
Gotland
När far var ute på Gotland ca 1973 och hos Gotthard Johansson i Ala, köpte hans 16 hk RH lokomobil, pratade han om en självgångare som var den sista där på ön. Den var för visso till salu men den skulle icke lämna ön så Far förstod det ogörliga i att försöka så det fick bero. Den maskinen också en SK4, är nu vid Lantbruksmuseet i Havdhem.

Nu har vi ringat inne dem alla och detta innan klockan hade slagit för år 1975. Därför vet jag hur alla som därefter jagat runt och hoppats att kunna hitta en självgångare känt. Men ganska säkert har det varit det omöjliga, för utöver de 5 har heller inte någon ytterligare kommit fram vare sig här i Sverige eller någon annan stans. Förhoppningar fanns att det skulle komma fram någon från Baltikum under 90 talet när så friheten nådde dem men chanserna var nog inte så stora av flera anledningar. Volvo BM, gjorde stora ansträngningar inför jubeleét 1982, och Muntellsmuseet lika så under de inledande åren, utan resultat. Så och har andra försökt så sent som in på detta 21 århundrande, med samma klena resultat.
Att det nu skulle komma fram ytterligare någon självgångare ur det fördolda någonstans tror vi inte på längre, utan de som nu finns från den gamla tiden är nog de vi har räknat in. Således var det fram till ca 1980 de 5 st Munktellarna som fanns, jämte Tuxforden och de tre ångvältarna.
 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar