4 mars 2012

Nya gjuteriet - en fråga för Subsamleriet

Minnestallrik 1918
Även om arbetet med maskiner och publika förberedelser legat i det närmaste nere under denna vinter och där inte gjorts några som helst framsteg, så händer ibland lite mindre udda saker som håller pulsen igång. Här är vi tacksamma för andra entusiasters hängivenhet och då speciellt när det innebär "Goa tips". Ett sådant var fingervisningen om den stundande auktionen på en Munktells tallrik i Gjutjärn, på en nätauktion nyligen. 
Gammal eller ny
En väggtallrik i gjutjärn ME 1918 vad är nu detta? 1918 är ju inte något bemärkelse år för Munktells så vitt jag kunde påminna mig. Är detta en nymodig skapele eller är det en äkta ting, blev ju frågan man ställde sig. Den bronsliknande finnishen och de relief höjda bilderna på de avbildade produkterna från den tiden fick mig att, trots min okunskap om dess härkomst, tolka den som en tidsmässigt orginal. Budgivningen var redan igång så nu var det bäst att hänga på. 
Vid slutdatum visar det sig att vi varit tokigare än de andra så mot endel penningar så blir den en del i RUBENS Munktellssamling. Efter nästan en vecka så har vi inte kunnat förstå varför denna mycket välgjorda gjutjärns tallrik egentligen var framställd. Att den är ett orginal är vi inte det minsta tveksamma till längre utan ser det hela som en lyckad affär. Med en söndags morron utan egentligt engagemang så hittar jag i Olof Hedells bok, Från Munktells till Valmet, uppgiften att man 1917 tog i bruk en ny verktygsmaskinverkstad och året därefter, dvs 1918 fick ett nytt gjuteri.  Då förstår man sammanhanget och att detta är en minnestallrik från invigningen eller åminnelsen av det nya gjuteriet. Kanske är det första som gjutes i gjuteriet innan den egentliga produktionen kom igång. 
Vad häftigt, här fick SubSamleriet en injection samtidigt som vi vann ytterligare ett steg framåt för BMologin, och en klar triumf för en BM-olog som en annan.

Tack vännen för detta rara tips och hoppas på fler intressanta fynd framledes.

Länge leve Konungen, våra supporters och den fria marknaden.


  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar