20 feb. 2011

Stafsjö med drop stativ - vållar far i kiv

STAFSJÖ BRUK
Ångmaskin
med droppstativ

Skylt till Stafsjöångmaskinen från Skyllbergs bruk.
 Stationära ångmaskiner blev ett naturligt samlar objekt för far när han väl hade gett sig in på banan. På 1960 talet då fanns det gått om stationära maskiner ute i bygderna. Både stora och små. Denna underbara lilla Stafsjö maskin köptes omkring 1972-4 tror jag utan att kollat upp närmare, av en antikhandlare i Närke som vi minns som Karl-Erik i Hallsberg

Stafsjö ångmaskin från 1880 talet köpt begagnad strax före
 förra sekelskiftet från Skyllbergs bruk, till en liten
snickarverkstad i trakten kring Åsbro.
 Men maskin hade vi varit i kontakt med redan tidigare när den stod i ett snickeri vad jag skulle vilja benämna som Åsbro. Den gamle mannen kanske 80 vid den tiden berättade om hur han hade som liten 6 åring varit med att hämta den då hans far köpte denna begagnad på Skyllbergs Bruk. Detta minne av den gamle mannen och hans minnesberättelse fängslade mig då så pass att jag har det på näthinnan, och jag minns än hur han lade handen på maskinen och vidrörde den som något skört och ömtåligt. Han berättade vidare att han bad om att få följa med denna tidiga morron och det skulle gå då om han lovade att gå hela vägen tillbaka för hästen hade nog med att dra ångmaskinen menade hans far. Sträckan har jag inget klart minne av men kanske rörde det sig om någon halvmil eller kanske det dubbla. Han berättade vidare och log vid åminnelsen om att han gick och gick och för att det skulle gå lite lättare höll han sig i "hôlka stången" bakom ekipaget. Han erinrade sig att han fuskade lite genom att ibland häng upp rumpan på stången lite när far inte såg. Och så i utförsluten gick det ju an förstås. Hôlka stången är den mitten stolpen på hästavagnen som håller ihop fram och bakvagn. Det var möjligt att på den ändra axelavståndet genom att flytta fram bakaxeln och så var nog fallet nu med en ångmaskin på vagnen. Hôlkastången blev ju därmed extra lång baktill och en given plats för åksugna ungar.
Smörjapparat och cylinderlubrikator till Stafsjö ångmaskinen.

Det blev ingen affär den gången vi var där men far nämnde det till denne antikhandlaren och undrade om han kunde hjälpa far att få loss den? Vi hörde inget från honom förrän en annan mer lojal antikhandlare i samma trakt, oftast kallad "Kumlis",  informerade far om att Karl-Erik annonserade ut en Ångmaskin i tidningen.
Far for dit med ett par ganmla pistoler som Karl-Erik visat intresse för och fick på så vis till en affär på ångmaskin. Det var sista kontakten som far hade med honom vars illojalitet kostade honom fars förtroende. Minns även att den gamle mannen visade oss en gammal snusdosa i silver tror jag det var, med en kalender inarbetad på locket och även den hade Karl-Erik förvärvat av mannen, vilket far muttrade lite om. Tror inte far var intresserad av snusdosan just men efter att Karl-Erik behandlat far så nedrigt, där han köpt ångmaskin far tipsade honom och inget tänkte säga, så missunnade han honom den dosan och förtjänsten som han skulle göra. 



Katalogbilder på Ångmaskinen i stationärt utförande och som lokomobil
 Maskinen är inte unik men väl tämligen ovanlig och jag tror inte vi har varit i kontakt med mer är möjligen ytterligare en utöver de två vi har. De är avbildade i Stafsjös katalog från 1880 talen och tillverkades redan på 1870 talet tror jag. Tillverkningsnummer och exakt årtal känner vi inte men en rar maskin är det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar