17 feb. 2011

UPPROP för Krimo och Champion

I vårt allra första meddelande / inlägg efterlyste jag hjälp med information om Champion och Krimo motorer se http://rubensmaskinhistoriska.blogspot.com/2010/11/bloggen-en-dialog.html
Några reaktioner har vi fått som jag är mycket tacksam för. Andra har lovat men inget har hänt ännu och med kopior från KB har vi börjat sortera upp faktan och inläsningar ytterst försiktigt.
Det är ju då Champion skyltade motorer vi vill ha information om, liksom Krimo motorer. Det är inte bara Krimo motorer som har Champion skylt utan vi har lokaliserat några andra och Champion katalogerna ger en fingervisning om vad som är att finna eventuellt..

Ok, visst är detta mycket Krimo då Champion lär ha sålt Krimo sedan 1914. Tillverkningen av Krimo motorer har ju naturligtvis varit underställd löpande en utveckling, varför vi i förlängningen kanske behöver ha hjälp med vilket utförande motorerna har. Saker som vilket typ av av insprutningspump, vilken regulator, ingjuten spolkanal eller som bilderna visar, en spolkanal med lock över osv att ställa till ett visst tillverkningsnummer. en annan fråga är, när kom den kylda toppen och andra olikheter.
Tillsammans kan vi kanske finna de svar som ni söker men det krävs en sammanställning till analys.

De första frågorna vi söker svar på är dock,
- Om Champion sålda motorer har unik numerserie, skild från den numerserie Krimo hade 
- Tillverknings år för Champion respektive Krimo motorer är ett delmål att kunna få fram.

Därför är vi mycket intresserade av att få kontakt med Champion numrerade motorer av vilket slag det vara må. Vi vet att det finns Beijer, Krimo och Regulax motorer försålda genom maskinfirman Champion.
En Beijermotor med nummer 177 och en av de två Regulax har #1010.  Kända Krimo motorer sålda under  Champion skylt är 12 st med med ett spann från 515- 718 hittils. Det är för få och kanske vi vet för lite för att kunna dra några slutsatser, varför vi vädjar om er hjälp.

Om det  möjligen är någon av er där ute i stugorna som har satt sig in i detta och vet  är ni ombedda att kontakta oss för vidare diskussion .

Således MER INFORMATION Tack.


Tore Blom
telefon 0511 50525
info@rubens.se

RUBENS Maskinhistoriska Samlingar
Rubens
533 91  GÖTENE
Ovan en illustration av Krimo motor med frislagsregulator på en hylla.
 
Champion #578 är exact som illustrationen ovan. Ett utförande som är det gängse
 för motorer tillverkare av Beijers Krimo och Målilla vid tiden fram till 1915-16Champion Motor #515 som här är under renovering ser ut såsom anges i
patent 40020 från November 1914
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar