18 feb. 2011

Piratdel i 1920 års IHC med allvarligt fel


Stämpeln från Gustav Jonssons Mek.V Stockholm  avtecknar sig
på denna pirat del till Juniorens växellåda.


Några av våra enheter har lämnats ut på långtidslån till Kullabygdens Lantbruksmuseum i Nyhamnsläge. En av dessa klenoder är International 8-16 Junior som Fredrik Zachow och hans gäng kommer att renovera.
Under demonteringen fann man att där var trasigt i växellådan och vid närmare koll så finner man att ett av hjulen i lådan är stämplat Gustav Jonssons Mek.V Sthlm?  Ingen kan man lita på nu för tiden,  IH grejorna skall vara tillverkade i USA, eller är det en verkstad i ett Stockholm i USA?
Nä det är nog bara att det har reparerats förut och då fått hjälp av denna firma? Men är det någon som vet  något om denna verkstad.

Felet är upptäckt,  sprickor i navet här. Vad  är det att göra åt detta tro.  
Denna traktor är en av dessa som vi köpte från Bengt Lauren i Fullösa. Tidigare har vi omnämnt Hubern från detta sammanhang. Denna traktor har tidigare varit använd på Hålltorps egendom Vinninga, mellan Götene och Lidköping. Den är i ett bedrövligt skick men med mycket arbete och viss komplettering av delar så tror jag att den kommer att bli riktigt bra, framledes. En på nyttfödelse och kanske den förstas av Lauréns traktorer som kommer till liv igen.
International Junior 8-16, var ju efterföljaren till Mogul och Titan, och föregångaren till Deering 15-30 och sedan även 10-20 kan man säga. Den tillverkades 1917 till 1922 och detta exemplaret är daterad 1920 tror jag. Jämnför även några tidigare inlägg om IHC junior på bloggen här,
http://rubensmaskinhistoriska.blogspot.com/2010/11/gammal-bild.html,
http://rubensmaskinhistoriska.blogspot.com/2010/12/en-gammel-junior.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar