1 feb. 2011

Dagens verkstads rapport

HUBER light 4 - startar!
Så var det äntligen dags att höra Hubern gå igång. Inte så mycket men den gick och den LÄÄT,,,
Startförsöket påbörjades för någon vecka sedan men avbröts för att få fram ett startaggregat så att undertecknad slapp att dra veven i tänkt oändlighet. Här har vi en motor som varit helt isär och inte gått på kanske 70 år, så det förutsågs ett vevande i massor för att få till allt. Efter några dagar av konstruktion av startaggregat så var så dags att prova om den överhuvudtaget ville tända till.



Hubern har startat inte bara en utan två gånger. Startaggregatet gjorde det hela
till en lek och man behöver inte riskera backslag ifrån veven eller att ens bli anfådd.  


Vi börjar med en tesked bensin i varje snapskopp och trycker på knappen till startslav. Ingen reaktion överhuvudtaget efter en 10-15 varv.  Med erfarenhet av bränsle portionen som brukar gå åt till Titanen måste vi göra ett till försök med minst dubbla portionen via snapskopparna. Hinner knappast trycka på knappen förrän han gör ett frustande, det fräser till i förgasarn och motorn är i gång ett par tre varv.
Oj oj, här var det puls i både magnet och motorkörare. Oj vad mycket rök det blev på bara detta lilla. Men det klart att ber var väl olja överallt i motorn som man tömt i under montering och kalldragning under alla år den stått.
Nu över till nästa steg att få den att gå via förgasaren. Den är ju ett annat steg i etagerna till en helt fungerande Huber. Bränslet vi tömmer i rinner ur? Bränsleskålen dras åt, tas dän och packningen byts. Det läcker i alla fall munstycket dras men ingen klarhet infinner sig. Det blir demontering, genomgång och fortbildning. Lite justeringar och framförallt insikt hur detta fungerar gör att nästa försök blir en fullträff.  Ett papper som låg under förgasaren sugs in i detta tvåtumms hål ett, fläärrrp,pppp. Oj oj han var riktigt nödig motorn.
Nu behärskar vi oss och fortsätter med montering av gasreglage och lite annat som skall till innan vi prövar mera. Ser lovande ut. 

BM skruv  
Nästa projekt, denna gång innifrån maskinverkstaden där Jonas svarvar fram mer skruv till BM traktorerna. 
Idag var det dags för 5/16 18 efter att M8 modellerna gjordes i förra veckan. Nu skall de trumlas lite för att få bort alla skarpa kanter och sedan förnicklas i enlighet med orginalet. 



Jonas kollar mått och gängor. Men är ganska
säker på hur han har det och allt är Ok.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar