6 mars 2011

Köpt tips i Töreboda - gav mer av det goda.

I de fortsatta kontakterna med Karlsson i Kumla, så var det lungt och de träffades och pratade lite kring vad som Kumlis hade att erbjuda. Vi har nu kommit in på tidigt 1970 tal  (Tillägg 12-12-15, Kvittot säger  okt 1969, så jag har haft en minnesförskjutning här. Det innebär att  Södra Ljunga maskin  köptes in efter denna maskin) och jag minns såväl att han gruvade sig över att det var slut på roliga grejor ute i stugorna och att folk hade blivit medvetna så allt var så dyrt. Det känns igen från kontakter man har idag ju det är precis samma visa. De skojade och mindes lite olika affärer de gjort och så kom de in på affären i Södra Ljunga. Detta var ju naturligtvis helt enligt uträkningarna från Kumlis sida som på så vis kunde leda in far på den bana han hade tänkt ut. I förlängningen så undrar ju då Kumlis om far var intresserad av någon mer lokomobil eller om han hade tillräckligt.
- Jo det söker man ju alltid, har du inga där uppe i dina trakter? Undrar far.
- Nej det vet jag inte, men det behöver du väl inte fara så långt för att hämta, när du har en här änna hemmavid. Det står ju en här borta strax vad är det för fel på den? 

Far blir helt ställd inför detta? vad menar karln vad vet han här i kring som jag missat? 
- Vad menar du, skojar du med mig?
- Nej det gör jag inte men det tipset kostar 500:- för det har jag fått ge Severin i Töreboda nu på morron för att få reda på den. (Severin i Töreboda var skrothandlarn på orten och jag uppfattar det som att det var nuvarande Br Severins farfar)
- Jaså du menar den maskin som står i sågen vid vägen osv osv,... tror far sig nu veta vilken han menar.
Efter en stund så säger Kumlis helt lungt att, - om du vill bli vid lokomobilen så kan du få ge mig de 500 för tipset då den jag vet om är en helt annan. Jag har sett den och den står i ett maskinhus med hjul på, så den är lätt bärgad. Skogen har växt upp kring maskinhuset men det är enkelt, fortsätter han och lägger ut texten. Han visste så väl att han hade far på kroken och han hade bara att hala in linan.
Nu blev det komplicerat för far som bara hade att acceptera och betalda för tipset. Kumlis hade gjort sin dag, och så hoppade de in i hans rödvita Volvo Duett, för att fara de 4 milen upp till Gädesboda utanför Töreboda och kolla. Mycket riktigt där i kanten av mossen vid Gärdesboda mosse stod en liten Munktells lokomobil om 13 hk helt komplett och orörd de senaste 20 åren.


Den lilla orörda lokomobilen från Gärdesboda mosse för vilken far
hade att betala 500:- innan han ens var klar över om den gick att
köpa loss. Visst har barnen skruvat dän lite smörjkoppar mfl
smådetaljer men det var bara marginella skador.  
Det var döttrarna till tidigare ägaren som ägde den varav den ena bodde i Jönköping och den andra på platsen. Efter att de rådgjort med varandra över telefon accepterades priset som far bjöd. Det var helt i sin ordning och maskinen skulle betalas när vi hämtade. 
Nu skulle vi fara upp till Töreboda och bärga lokomobil på hemmaplan vilket kändes både bekvämt och speciellt. Vi gjorde upp med Bröderna Karlsson i Forshem om att  komma med lastbil till en tid på förmiddagen. Vi skulle börja på morron så när bilen kom skulle allt vara klart för att lasta var det tänkt.
När vi kommer upp så skall vi först klarera affären och det blir kaffe och överraskning. När vi har kommit till bords får vi klart för oss att systern i Jönköping vill bryta affären då maskinen var betydligt mer värdefull än vad som var uppgjort. Hon hade en "specialist" där som hade bedömt att den var värd betydligt mera  På fars fråga hur mycket mera och vilket pris den var värderad i, vände hon sig till "experten" och frågade så far hörde i telefonluren men det visste han inte. Han hade inte sett den heller och när far bad att få tala med denna "expert" så gick inte heller det för sig?
Systern på hemmaplan var ju generad över sin systers tvärvändning i affären men systern stod på sig där nere i Jönköping. Far visste ju med sig att han hade ju ingen handpenning betalat så egentligen var det inget att göra. Det fanns bara ett enda drag kvar och i tron att köpet gått över styr hävdar far att det får väl bli så då men det innebär att ni får betala för lastbilen som kommer nu strax. Det ville man ju inte göra men far stod på sig att de hade en överenskommelse och att bryta den nu innebar att hans kostnader för lastbilen måste bli deras sak? Den går väl att avstyra föreslog hon, just som Karlsson med lastbilen kommer och dundrar in på gatan. Därmed fick systern lokalt nog och sliter till sig telefonluren, fräser till sin syster i Jönköping, att det får allt bli som det var sagt och därmed betalades och kvitto skrevs.
(Detta med experter som värderar saker som de själva inte är intresserade av att köpa, det är ett generellt gissel.  Man skulle kunna skriva en hel kväll på det ämnet.)

Bärgning och lastning måste gått smort för jag har inga starka minnen kring just den delen, utan det blev spänningen i köket som bet sig fast i minnet. Så nära det var, men denna gång lyckades vi och lokomobil nummer 13 kunde räknas in.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar