7 sep. 2013

Albin motor i delar - Där var mycke som felar




Albin motordelar från Väse

Det är inte ofta vi blir kontaktade för att någon har lite grejor som vi kanske kan vara intresserade av att titta på. Men från Väse kom ett mail om att där fanns en Albin tändkulemotor i delar. Något som vidare visade sig vara bara delar från en motor, då mycket av det som bygger en motor inte var närvarande. 
Där var dock lite annat smått och gott om än inget stort i sammanhanget. Men som han ofta sade Ruben Blom, att hans mor alltid sa, Ena flyjanne kråka hettar allti nôtt, men ena stellasettanne hettar inget.  Under den devisen lunkade vi oss iväg uppåt och kombinerade resan med en avkrok till Karlskoga där en bekant och trogen supporter till Rubens hade något litet att bringa till lasten. 

Motorn i fråga bestod av ett vevhus, en Ljuddämpare jämte vattenpumpen till en gammal Albin 4 hästare. No 161. Ljuddämparen eller avgasröret var ju mycket fin men den ansåg vi inte att vi hade behov av så den är annonserad för avyttring. Kanske är där inget intresse (behov) av en dylika då motorn var en äldre maskin daterad till 1914
I övrigt var där lite som var rent skrot, men ochså några glaskoppar och ett par tre magneter. Jo en förgasare också, som kanske är till Albin?

 
Ytterligare en motor 
I anslutning till denna skrivning går jag igenom vårt 
fotoarkiv och ser att här finns bilder på en dylika 3hk
motor, # 83  från 1913. Var denna motor finns idag vet jag inte riktigt men ser på bilden att det inte rör sig om någon Tändkula i alla fall. Det är den gröna lilla motorn nedan. 
Med ens blev det lite spännande med grejorna från Väse då de med ens kunde identifieras till en modell och typ som vi troligtvis har i samlingarna. Medger att dessa typer av motorer aldrig stått så högt i kurs i detta huset varför någon större koll på dem inte föreligger, vare sig om dess konstruktion,historik eller ens omedelbara lokalisering. Men detta var lite av en gnista. Denna Albin # 83 är trots allt 100 år jämt i år. ett år äldre än Självgångarn som vi lagt ner så mycket krut på. Tänk vad det är olika.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar