3 sep. 2013

Austro Daimler för Dressin - tyckte Eronns var fin



Austro Daimler mot Siemens Halske

För ett par år sedan vid vår medverkan i Gävle vid Järnvägsmuseet träffades en överenskommelse med Eronn, om att han skulle få överta vår Austro Daimler motor. Under lång tid har herrarna Eronn kastat ännu längre blickar på denna gamla trevliga, om än kanske något väderbitna lilla dressin motor. Ja nu får jag väl på nöten när jag kallar det för dressin motor men vad annars det är, vet jag inte? Är så illa bevandrad i det rälsbundna. Herrarna Eronn vid, Närsen-Grontjärns Järnväg benämner nog skapelsen som den passar för som LOK, och det är i så fall intet bekymmer.

Siemens-Halske motorn vi erhöll i byte

Kom från Korsberga vid Hjo
Motorn köptes in av Far för bra många år sedan ( i Juni 1985) av en herre i Korsberga strax utanför Hjo. Mer än så vet jag inte.

Eronns är ju välkända småbane freaks och har då sedan tidigare ett underede och lite mera enligt köpargumentationen, så den kunde ju bara åka den vägen tycker vi. Vi vet att den hamnade helt rätt och inom sinom tid  finns där ytterligare ett lite lok på denna lilla fina bana. I alla fall fina.Liten är nog överspelat om man ser på hemsidan. Duktiga killar de där.
I gengäld skulle vi få en Siemens Halske motor som antogs vara en marin motor, men verkar snarare varit till ett generatorset? Betydelselöst vilket, för motorn var fin och passar lika bra här som AD gjorde. 

En annan vy på samma motor
Det är nog bara att inse nu att det är mer och mer tid för byten och utveckling av såväl våra samlingar som andras. Inte tu tal om annat än en förädling av kulturarvet när delarna förs samman till ett och samma ställe så att något helt blir resultatet. Vi hejar på Eronn, dom är på rätt spår.

Vi vit egentligen inget om Austro Daimler motorn. Inte heller om Siemens Halske heller? Så vi får väl återkomma vidare om vi hittar något.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar