9 sep. 2013

Allmoge marknad Jönköping 2013

Årlig tillställning som avslut
Söndagen den 8 sept var dagen för Allmogemarknad i Jönköping igen och det i finaste höstväder med sol och värme. Har tidigare nämnt att Målilla motordagar i mycket utgör ett avslut på sommaren och Allmoge Marknad i Jönköping är då i mycket ett avslut på säsongen. Så är det i vart fall definitivt år 2013. Ett avslut på kanske den magraste av alla våra säsonger.

Karusell på Allmoge marknad. Ett lekredskap vi skaffade för sent i livet. 

Allmoge marknad är en tillställning med ganska högt ställda ambitioner genom sin målsättning att utgöra en tidsenlig 1800 tals marknadsdag på gamla rådhustorget  i Jönköping. Närliggande gator runt torget och upp mot museet, liksom rådhusparken är inkorporerade i engagemanget som därigenom sväljer många utställare, läs torghandlare, och även då många besökare. Trots det var det riktigt trångt stundtals, åtminstone vad gäller besökarna. Säljarna var det nog som jag uppfattar det många men det måste varit betydligt färre än tidigare år. Bitvis var det riktigt tomt på några gator.

Tomt och tyst
Utan att för den skull överskatta vårt egna betydelse vid detta engagemang andra år så kan jag  konstatera att det var bra tomt på Museegatan i år när vare sig lokomobiler eller Förstlingståg 2 fanns på plats. Nässjö Jvg museum hade förvisso en spårstump utlagd med en pumpdressin i mer eller mindre konstant rörelse fram och åter, men där var ju inget liv i en sådan apparat. Ingen rök, inget ljud, ingen lukt och värme.

Karusellen körde runt
Rubens höll karusellkörning för de många besökarna och det var inte långa stunder som det var slut på kön även om sittningarna ibland kan rubriceras som tunna. Uppskattningen av den gamla, från år 1919 handvevade karusellen är överväldigande. Här har man ett verktyg för att nå ut till alla tror jag, i alla åldrar. Möjligen förutom några av de där 2-3 åringarna som så gärna vill, men inte riktigt vågar. Det är väl helt ok men det blir lite pinsamt när mamma eller mormor trugar och näst intill forcerar barnen upp på karusellen. Det vore ju så rart med ett kort. Ja spelet går igen, under hela dagen oavsett om alla är med på det eller inte. Unge på karusellen och vårdnadshavaren för stunden backar 2-3 meter och tittar ömsom på telefon displayen, ömsom över telefon på den i karusellen planterade ungen. Oftast är allt i full symbios, hela scenariot sker i bästa tänkbara konsensus, i en atmosfär av spänning och förväntan. Jag har fått mina 20:- som ger mig motivation att veva även i den 5-6 e timmen utan någon vidare förtäring.-OK alla klara då kör vi, pling plong i klockan, så går det något varv innan musiken startar.  Osv osv hela dagen. Undra på att man är trött dagen efter men emellertid förklarar det inte varför man var så trött även dagen innan?

Det sämsta
Det sämsta med Allmoge det är trängseln och hetsen på morgon och på kvällen. Karusellen skall ju stå mitt i gatan och man behöver ju 2 timmar  att bygga upp den på. Under den tiden så tar ju lastbilen också plats mitt i gatan, just när alla andra också skall fram. De kör på trottoarerna mellan karusellen och fastigheten utan att blinka. Kärringarna är värst. De backar och de rusar och knölar med alla växlarna, för alla skall ovillkorligen ända fram till sitt bord med bilen, vilket ju inte går. I år var vi i alla fall befriade från skåplastbilarna som brukar komma vid 8.30 på morgon, och de tar plats ska ni veta. Karusellen är i farozonen hela tiden. Möjligen är det denna spänning som frestar mest och kommer att få mig att avstå en gång. Men som sagt i år var det bättre inga skåpbilar inne i området. Inte heller flakväxlarna då inga maskiner var där, men priset för det var högt tycker jag.

Men det är ju bara en dag, och vad vore väl vår värld om inte Allmoge marknad vore en dag om året, som Sally brukar säga?Inga kommentarer:

Skicka en kommentar