17 dec. 2010

Arbetslivsmuseérna - DN debattsida och skålig tunga

Ser på ARBETSAMS blogg  www.arbetslivsmuseer.blogg.se  att Torsten "Totte"  som ombudsman för landets Arbetslivsmuseer har försökt att höja rösten genom en debattartikel i DN.

Det var bra. - MEN hör och häpna, det avvisades med motiveringen att det var för smalt för DN? Vafalls
Hur inskränkta är man på DN i kulturfrågor? Skandal.

Men det det klart vi är ju bara ca 15000 som arbetar ideeelt med dessa frågor, har bara 13 miljoner besökare, och över  5000 byggnader eller drygt 16000 fordon så de kanske är för smalt? Nej  ALDRIG

Statestik säger att Arbetslivsmuseerna, alltså museer som Rubens, Österäng ångsåg, Råbäcks Mek Stenhuggeri, Målilla, Jäders Bruk, Järnvägsmuseerna, Hembygdsföreningarna och massor m.fl. ja faktiskt ca 1400 st i Sverige, har tillsammans ca 13 miljoner besökare mot statens eller landets officiella museer som bara har 18 miljoner besökare. Ja 18 miljoner på hela året ja!! --- Arbetslivsmuserna är ju i princip 6 månaders evenemang.

Oj Oj Etablissemanget håller stånd. Jag känner det som en fråga om Stugorna - mot Salongerna, Eliten  - mot folket.  Klasskamp?  ja nog är det Klasskamp inom  kulturen eller borde vara kanske. Skulle vara intressant att se resultatet om,..  Hm arbetet inom Tottes sfär finge samma förutsättningar som "finkulturen"

Sågen på Gammlegården Österäng daterar sig  till tidigt 1860 tal . Ett exempel på en kultur byggnad som har varit avgörande för vår välfärd.  Ett kultur arv som har betydelse. Är glad över de ideella krafter som lyckats moblisera och kanalisera olika medel för att få sågen bevarad.  Inte lika vacker som Dramaten kanske men vi kan vara säkra på att här har varit mycket dramatik under de gångna 150 åren. Läs mer  http://www.angsag.se/Historik/default2.html
 Man undrar varför det är så mycket finare att i text och ord eller bild beskriva vårt kulturarv. Varför är det inte lika fint att som arbetslivsmuseerna verkligen bevara det och hålla det levande. 
Ja det är för de flesta av oss obegripligt att det är sådan "kultur" att på scen hantera fantasihistorier av olika slag från Italien osv daterade tillbaka till 1600 talet mot att hantera och åskådliggöra våra närmast förgående generationers slit och släp för att skapa sig och efterkommande bättre levnadsvilkor. 

Se hela artikeln och läs mer om Arbetslivsmuseernas arbete  genom ARBETSAMS hemsida, http://www.arbetsam.com/

Det är historia jag vet men, hela resonemanget får mig att tända till och påminner om när turistchefen i Turistbolaget lokalt förklarade i radion att Rubens med 5-8000 besökare var en verksamhet för en mindre skara intresserade, när han i samma veva på annan plats storstilat beskriver att operetten ute på Läckö Slott som årets succé med 2000 betalande. Men det skulle vara lite fint det se, å middag med landshövdingen måhända. ( Skålig tunga var det en som talade om.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar