4 dec. 2010

El PAMPA - En chans att få Lanz från någon annanstans

"Ett körkort kan du köpa för 200 dollar vilken gathörn du vill, men att få ett papper stämplat kan ta flera år, Kurruptionen är enorm."

Det var ett av de många svar vi fått under de år som vi väntat på att få våra PAMPA traktor utskeppade från Argentina i sydamerika. Någon gång i början på 2007, kom vi överens med vår kontakt i Argentina att han skulle lokalisera och skicka hit 4 st Pampa traktorer. I November 2010 kom dom, efter 3 1/2 år.
PAMPA, denna Argentinska Lanz kopia, som bara byggdes under åren 1954-55 i 3700 ex. är en mäktig maskin och ett samlarobjekt i tillväxt. Den stora encylindriga tändkulemotorn är i sammanhanget minst lika spännande som en Lanz, vilka det finns kanske 100 gånger fler av. Vi är nu ute på marginalerna i samlarsvängen men när det finns Lanz, Ursus HSCS, LePerceron, SFV, och även Field Marshall förut så platsar El PAMPA alldeles perfekt i den raden av encylindriga tändkuletraktorer.  


PAMPA, LANZ eller URSUS, alla  är de  ett och detsamma fast inte ändå. Här är en av de fyra importerade Pampa traktorerna från Argentina. Den är kraftig eller kan man säga pampig?  Med sina 60 hk och 3500kg.   Motorn är på över 10 liters cyl volym, försedd med 3 växlar fram och en bak plus hög och låg ger 6 växlar totalt.  Hastigheten på väg vet jag men det ger sig troligen.Det handlade till enbörjan om en styck traktor, men då en container tar 4 st och då en köpare anmälde sig omedelbart var beslutet att försöka ta in en full container inget svårt beslut. Betalt skulle det vara innan han letade efter några så förmodligen hade han inga pengar att lägga ut utan vi hade att finansiera det hela från början. Det klart vi funderade över om vi skulle våga skicka alla dessa pengar dit men referenserna verkade ju solida.  "Vågar man inget vinner man inget"  brukade far alltid säga, (även om han var den fegaste spelare jag träffat.)
Javisst våren 2009 var de samlade till utskeppning och frakt betalades men detta med att få pappren stämplade och kunna lasta ut dom visade sig bli den stora strypningen i det flödet. Allt betalt, men utan mutor till tjänstemän blev det stiltje och där stod nu våra Pampa och stampa i väntan på utresetillstånd.
Hur som helst, utan anledning går det inte heller där att helt strunta i yrkesrollen utan under en viss press gick det till slut och nu är de här. I stort sett allt var som lovat och förväntat och på plus sidad kan vi konstatera att de är på intet när så utslitna som URSUS traktorerna från Polen var, när de kom hit för ett 15 tal år sedan. 
Genast efter avlastningen sålde vi ytterligare en varför vi idag har bara en till salu. När det inte gärna finns några stor-Lanz att få fatt på så är ju PAMPA ett väl så gott alternativ tycker vi. 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar