9 dec. 2010

Inget fall för Beck - But a Case for RUBENS (Del 2)


Containern kom vid 6 i morse så vi var uppe och vänta, lika spända som när vi skulle på skolresa ungefär.
Nu var det ju inte så att det bara var en Case, utan två och en traktor från 1919 i containern.
och nog visste vi vad som skulle komma men då vi inte sett dem förut var det ju mycket spännande att se hur de verkligen var.

 
En första vy på Lokomobilerna vi väntade hem. 


Lokomobilerna är båda i mycket bra skick som vi har fattat det, och första anblicken bekräftade denna uppfattning. Ambitionen är att de skall var i bruk redan till sommaren 2011 då vi har engagemang i Danmark redan i Pingst.  Det vore en go upplevelse att få ta med dem dit ner tillsammans med Munktellarn.
2 x Case självgående ånglokomobiler. De är av de minsta typerna som tillverkades av företaget och idag mycket eftersökta då de är så enkla att transportera. Ja förhållandevis i allafall här 3-4 ton mot en normal maskin som väger 7-10 ton

  Nu är detta inga lokomobiler som har använts till att plöja upp prärien med utan maskiner som på mer normalt sätt använts som kraftkälla för tröskverk och sågverk. Intressant är att våra Svenska självgångare som tillverkades av Munktells i Eskilstuna, MÅSTE ha kopierats från dessa amerikanska Case. Vid konstruktionen av SK maskinerna i 1910-11 har man med största sannolikhet studerat några av de främsta och det är i allt för mycket påminnande om Case för att det ska vara en slump. Case som var en av de tidigare tillverkarna blev den allra största, och ingen tillverkare i värden har tillverkat så många lokomobiler som Case. När så International Harvester gick över styr på 1980 talet var det just Case som tog över IHC och idag är Case jämte JD en av de få stora traktorfabrikaten på marknaden.
Case är vad Bolinder-Munktells var i Sverige och Lanz var i Tyskland.


Nedan ser vi hur förväntningarna var skissade på den tiden det begav sig. En orginal katalogbild.Case egen katalogbild på en 9 hk Case självgående lokomobil.


Gud bevare Konungen och världens kvarvarande kolfyndigheter. 

1 kommentar:

  1. øjjjhhhhh
    Det der er spændende sager - Vi ses i Græsted.
    Steen Rudberg
    www.damptromleklubben.dk

    SvaraRadera