11 dec. 2010

Sub-samleriet igen


Sub-samleriet har fått en liten injection igen då vi jämte Case lokomobilen erhöll ett antal 3 toniga ångvisslor. Dessa kan inte varit vanliga här i Sverige men desto vanligare i USA som det verkar. 
Det har ju nu under åren blivit närmast en självklarhet eller mer eller mindre standard att det på maskinerna finns minst en 3 tonig vissla om vi ser på det internationellt. 
Naturligtvis är det helt andra toner och skapar en annan stämning med en sån än en vanlig entonig. För er som inte kan föreställa er hur en 3 tonig vissla låter kan ju tänka på vilda western loken, hur de låter i filmerna när de kör över prärien, eller  prova  följande länk.  http://www.youtube.com/watch?v=71zRGF67ui4&feature=related  Där finns föresten gått om ljud illustrationer till dettas inlägg.


Två av våra tre toniga ångvisslor. 

Ångvisslor samlas det nog på flitigt även här i Sverige och det är nog jämte lok och vagnsskyltar en typisk järnvägsnostalgisk grej. Dessa stora 3 toniga visslor är inte lämpliga på en så liten maskin som Case 9hp
men på Munktellarn blir det ypperligt. En 3 tonig måste det nog till på Casen i alla fall om jag kan trolla fram en av lite mindre modell.  Vi  "HÖRS"  skulle man kunna säga, eller?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar