2 dec. 2010

Eskilstuna - WASA, tur o retur

Det är inte så ofta man kan hitta en gammal bild på någon av de lokomobiler som finns i livet. Det blir liksom en sport att försöka att komma fram till identifieringen av en lokomobil på foton som kommer fram.
Nedanstående foto visar en Munktells kompound lokomobil av den största modellen om 60 hk. Det bär beteckningen KC. Bilden utannonserades i Finland och en lojal samlarkollega tipsade och köpte in bilden för vår räkning. Informationen till fotot är sparsam men vi vet att "den är till salu i Wasa i god kondition".

Munktells kompoundlokomobil utanonnserad i Wasa i Finland. Troligen nr 6400
 innan den återkom till Sverige och nu i RUBENS  Maskinhistoriska Samlingar i Götene


Det var trevligt en gammal bild på en Munktells KC lokomobil. Det är det inte gott efter får man förstå, då det ju faktiskt inte tillverkades mer än ca 30 st kompounmaskiner totalt, i tre olika modeller. Några av dom gick på export i den meningen att de såldes till Norge och Finland och denna är således en av de senare. Vi har ju en av de tre KC maskinerna som finns bevarade nr 6400. Vidare efterforskningar visar att  det såldes 3 st KC på en gång till Ackas Ångsåg, och däribland var vår nr 6400. Såld ny till Finland 1920 men finns här vid Rubens idag betyder att den kommit till baka till Sverige som begagnad och troligen är det då den som är återgiven på bilden.


Munktells Kompound lokomobil klass KC no 6400.  Den inköptes från Sandared för ett tiotal årsedan där den stått under en pressenning i ca 20 år. Innan den kom till Sandared var den stationerad  vid en träindustri i Dalarna.

Då maskinen saknade hjul och axlar under sin tid i Dalarna kompletterades den visserligen med sådana i Sandared men vi har valt platt-ekrade hjul istället för "pinnahjulen" som den var utrustade med på den gamla bilden. Båda hjulen är tidsmässigt riktiga och utgjorde ett val vid leveransen. Saknas gör även den ena av lejdarna med stege men i övrigt så är den intakt. KC maskinerna har aldrig utgjort någon favorit för oss ibland lokomobil modellerna då den har förlorat endel av sin skönhet till förmån för andra värden. Men mäktig och imponerande det är den, rent av lite "rå" är den med sina 60 hk, som de unga säger.  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar