14 jan. 2011

Utan MC hade han varken hunnit eller orkat

I ett inlägg den 21 Dec 2010, redogjorde vi för hur vi "blev med MC". Att skaffa motorcykel kan bli problematiskt och följande lilla historia berättar om ett lokalt mc köp med stora konsekvenser. Då den är något pikant i sitt innehåll väljer jag att berätta utan antydningar till plats och person.

Det var på det glada 20 talet när motorfordonen syntes allt oftare susa förbi på rikssexan, som nuvarande E20, mellan Göteborg-Stokholm då hette. Bilar i all ära men detta med motorcycklar det var allt något extra det, himla häftigt det vore och ha en sådan tycker sonen i huset.
 -ALDRIG, kommenterar farsgubben, det är ju rent av livsfarligt!  Och föresten, har väl du inga pengar till sånt? 
Hm,.. tänkte sonen och sparade vidare. Pojken var duktig och gnetade ihop det mesta för att kunna köpa sig en hoj, men nu var det ju redan vår, och både vårsolen och känslorna gassade. Ett MC åk skulle vara perfekt nu, så han gnällde lite igen inför sin mor, för hos sin far tordes han inte beklaga sig. Den ömma modern var av den mjukare sorten och led med sin son, hon ville ju så gärna göra honom glad. Nåväl det får bli som det blir, gubben blir nog vresig men det går väl över tänkte hon och erbjöd sig att låna sonen de sista kronorna så han kunde köpa den där motorcyckeln.

Åka Mc det blev lite vardag och gubben vande sig, men kom aldrig att acceptera, att sonen brummade omkring än hit än dit, på den där cyckeln. Han kände sig väl lite överkörd och marginaliserad av fruns och sonens koalition kring den där MCn.
Så som det är i ungdomens dar så blev det sent om nätterna ibland och många tjusningar hann sonen med, inte bara mc åkande utan även lite damer förgyllde tillvaron. När så sommaren var över så uppdagades det att sonen hade slarvat och var beskyld för faderskapet till en oäkting i utkanten av sockna. Nu var det inte nog med det utan i andra ändan på socknen så var där en piga som gjordes ett liknande anspråk. Då fadern konfronterades med dessa uppgifter blev han översig given. Förtvivlan och skam överhöljde fadern, och högröd i ansiktet av ilska slår han näven i middagsbordet och ryter till,
 -Var det inte det jag sa? Att det skulle bli nåt elände med den där motorcyckeln. 

Ja idag ser vi ju lite annorlunda på både Mc åkande och utom äktenskapliga barn. Visst det kan vara omöjligt att överblicka men det gäller att vara beredd på de risker och utmaningar som den tekniska utvecklingen medför på alla fronter.


Använda snöre var ovanligt korkat
En annan historia från tidigt 1950 tal är den om fars arbetskamrat som på äldre dar köpte sig en 97kubikare, att åka till jobbet på, där vid Söderströms Mekaniska Verkstad i Götene.
Men så gick det några dagar som han kom till jobbet gåendes, varför de undrade vad som hänt med lättviktarn då han inte längre kom knattrandes på den där. Först ville han inte berätta för han var ju så besviken på det hela, men till slut framkom det ju då att han fick inte igång den. Han hade gjort allt, skjuvit och trampat så svetten rann och inget hjälpte. Kanske du Ruben kan komma hem och hjälpa mig och se på eländet vad det kan vara som är fel.  -Ja det får bli sen efter jobbet då.
Väl hemma hos jobbarkompisen finner far lättviktarn ståendes uppallad genom att han slagit ner två staver i backen och trätt en bräda under pakethållaren som han spikat fast ovanpå dessa staver. Där hade han så kunnat beordra ut frun att trampa medans han mixtrade och pillade efter bästa förmåga. Bensin  fanns men
den startar bara inte?
J,,, morderniteter,...

Nu ska vi se sa Ruben och kliver ner på knä, om där är någon gnista då?  Nu ska vi se, nu ska vi..  vad är det här utbrister Ruben? som till sin förvåning finner han att gubben har skarvat i tändkabeln som var lite för kort med ett vanligt snöre!!!!      Moderniteter Jo.Jo,..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar