8 jan. 2011

"VÅRA" motorer för riket, blev mest kvar på denna sidan diket

Västergötland ett motorcentrum?
För ett par år sedan publicerades en historik över Regulax motorerna från Leksberg i Mariestad. Det var en motorhistorik över en liten verkstad som aldrig fick någon riktig fart på tillverkningen. Åke Möller gjorde ett ypperligt arbete med att kartlägga Regulax motorns historia och man önskar att det kunde bli fler liknande grundgrävningar. Vi har mycket kvar att göra inom motor och ångmaskins forskningen innan vi ens närmar oss t.ex. järnvägs historikens nivåer.  
  

Regulax enligt katalog ca 1930
Sammanställning
Gjorde en lätt sammanställning på motortillverkare i Skaraborg för en tidsedan och med hela Västergötland inräknad är vi på denna sidan sjöarna nästan lika goa som smålänningarna tror jag. Nåväl de senare måste varit bättre affärsmän för de småländska tillverkarna var betydligt mer framgångsrika både till volymer och tidsomfång. Vi har inte så många större tillverkare att peka på om än några medelmåttiga kanske. Nu är jag inte ute efter en tävling på något vis utan längtar efter redovisningarna av tillverkarna som kan rubriceras som  "de våra" här mellan Vänern och Vättern.

Fenix motorn

Listan
Regulax, Mariestad har jag nämnt,
Tidans motorer, var likaså en Mariestad lokaliserad ambition, Någon som har eller vet något???
Norr om Mariestad, i Fagerlid, vid Hova, finns ursprunget för fotogenmotorn, Svenske  Längre österut har vi naturligtvis Fenix motorn från Forsvik vid Karlsborg. Kanske att det fanns fler motortillverkare i den kanten, med rent lokal minimal produktion,?
Fotogenmotorn Svenske


I Skövde tillverkades Penta,
Skara hyste  tillen början Jonssons Motortillverkning som jag uppfattat såsom den samme som tillverkar motorer i Lidköping under lång tid. Ja Lidköping hyste ytterligare två tillverkare, genom Lidans Motorverkstad, och Björnmotorn.
Grästorp höll lokal för Fors motorer och Vänersborg för Vänern motorn.  
I Trollhättan hittar vi Hellmens, och Nohab
Vara tillverkar Ström i gjuteriet motorer.
Borås huserade Blixt motorn och i,
Falköping har det tydligen varit två olika motor tillverkare. 
Naturligtvis June i Bankeryd, men ups, det kanske var småland ?,,,
Göteborg har vi naturligtvis Daros, eller David Robertsson, och kanske vi skall ha med även Götaverken.  Trädgårds motor, vet jag inte om det är en tillverkning eller en försäljningsskylt.  Möjligen någon ytterligare?

Förstår att jag missat någon eller några, så häng på ni som vet.  Hoppas att ni någongång läser detta så en kommentar eller mail info@rubens.se är aldrig fel.




2 kommentarer:

  1. Hej!
    Jag söker kontakt med nå'n som vet något om reservdelar till en gammal Grästorpsmotor med nummer 1623. det är en cylinder som saknas.

    mvh/FH Mail june-finn@telia.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nordhs mekaniska i Norrköping

      Radera