20 jan. 2011

Kort Verkstads rapport

Nu har det blivit full fart i Rubens nya museeverkstad. Två lokomobiler är under revision och det börjar änna bli trångt. Uno har nu mer eller mindre grovrensat sin maskin från all goja som den var täckt med och han väntar på våren så han kan komma igång med pannarbetet. 


Unos maskin ligger helt i bitar vid det här laget och genom
att skrapa och skrapa har han snart rengjort hela maskin från
grovsmuts. Här ser vi vevpartiet med ångmaskinen i bagrunden.


Vår lilla Case har fått en ny överdel ilagd i sotskåpet då det var lite väl tunt under skorstenen. Stimulerande arbete att justera upp dessa delar. Inget som är under tryck så det är relativt enkelt slöjdande. Detta är det sätt som man tar till sig en maskin som sin egen. Efter att man gått igenom delarna så här bitvis blir den "min"
eller vår om man så vill, mot att tidigare varit närmare tidigare ägare känslomässigt.


Här en bild på den nya överdelen under skorstenen som vår
9hk Case har fått. Den gjutna front ringen passade vi även på
 att svetsa och justera upp lite.

Framaxeln till Case 9 hk lokomobil. inga grova bitar direkt.
Även framvagnen hade sina brister så det var läge att lyfta den och se över några konsoller och fästen. Mycket "bôs" vill det bli så fort att man rör i det. Så man har till att sopa golvet hela tiden. Efter ev svetsning och slipning är det till att grunda lite och måla när det ändå är i särtaget.
Det är relativt små grejor detta så vi kallar det lättarbetat. Om di gamle hade varit med nu så hade de sagt att det varit "fannitt"  vilket betyder handvänligt eller greppbart som jag förstår.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar