23 jan. 2011

Motor från Arbå - en av få - vi vet två

Det är väl inte kanske så unikt att en motor från förra sekelskiftet är unik, men det är alltig lika spännande med dessa riktigt gamla maskinerna som är pionärer i sin schanger. Det är ju inte så ofta man får chansen att hämta hem dem.  Rubens har några stycken väldigt rara gamla motorer och en av de mer sällsynta torde vara Arbrå motorn. Motorn som är skyltad 1901 om 8 hk, är en tändrörsmotor eller glödrörsmotor vilket man väljer att säga. Vi känner inte till så mycket om den men Hembygdsföreningen i Arbrå har en 6 hk motor.
Företaget ägdes av en industri idkare som hette Adolf Unger, Stockholm och detta år var det 80 man anstälda på firman. Motorerna fån Arbrå provades i en jämnförande provning av Maskinprovningarna här något av de första åren på förra seklet, så den  är omnämnd där.
Vår motorn hittades av en kollega som har ett förnämligt sinne för det lite ovanliga, och som har förmågan att leta fram endel rariteter. Lyckligtvis kände han för att låta motorn gå vidare till oss, vilket vi är mycket tacksamma för idag ca 10 år efter åt.



Motorn saknade framvagn och det är egentligen vändskivan som måste tillverkas. Vi har varit i Arbrå på Hembygdsgården och kollat på den så  vi vet numera hur det skall se ut. Med den nya verkstaden så och Guds nåd om ett långt liv så finns det hopp om att vi får vara de som gör i ordning motorn.



När man öppnar skåsluckan till brännaren så förstår man bättre hur motorns tändsystem fungerar. En fotogenlåga brinner ständigt och värmer på det långa vertikala röret, som då är tändröret. En föregångare till tändkulemotorn kan man säga. 


En bild på vändskivan från Arbrå hembygdsföreings motor. Med ledning av den motorn så skall vi kunna prestera en motsvarande till vår motor. Framhjul som passar har vi lokaliserat och en framaxel tillhör inte det svårare att tillverka. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar